Avtomatizirani logistični viličarji (AGV)

Samodejno na poti
Avtomatizirani logistični viličar podjetja Linde Material Handling

Avtomatizirani logistični viličar je samovozeči viličar s samodejnim upravljanjem, ki ne potrebuje posredovanja ljudi. Uporablja se za prevoz materialov z aktivnimi ali pasivnimi napravami za transport bremen, tako z vlečenjem kot prevažanjem.

Avtomatizirani logistični viličarji (AGV) imajo v sodobni intralogistiki čedalje pomembnejšo vlogo. Izraz označuje celoten sistem, ki zajema avtomatizirane logistične viličarje, nadzorni sistem, enote za prenos podatkov in polnilne postaje. Avtomatizirani logistični viličarji (AGV) imajo v avtomatiziranem transportnem sistemu širok spekter uporabe. Poudarek je na transportu blaga od točke A do točke B brez posredovanja ljudi in s tem prevzem prevoza brez dodane vrednosti.

Avtomatizirani logistični viličarji (AGV) ponujajo številne prednosti pri vsakodnevnem delu v skladišču: zaposlene razbremenijo ponavljajočih se transportnih opravil, zagotavljajo optimizirano enakomernost procesov ter tako zmanjšujejo število napak in nezgod v skladišču. Z avtonomnimi viličarji serije MATIC podjetje Linde Material Handling ponuja avtomatizirane logistične viličarje za skoraj vse vrste skladiščenja. Del te ponudbe je ustrezna naprava.

Pravilna navigacija: tako delujejo avtomatizirani logistični viličarji

Avtomatizirani logistični viličarji se morajo kot del avtomatiziranega transportnega sistema hitro in varno premikati po skladiščnem okolju. V ta namen sta na voljo dve vrsti navigacijske tehnologije.

  • Navigacija s sledenjem Pri tej različici se avtomatizirani transportni viličarji orientirajo s pomočjo optičnih pripomočkov ali magnetnih sledi. Senzorji avtonomnih logističnih viličarjev s pomočjo sledenja viličar usmerjajo do želenega cilja. Za tovrstno sledenje je potrebno načrtovanje. Podjetja morajo vnaprej skrbno razmisliti o tem, kako bo potekalo njihovo optimalno omrežje poti. Poznejše spreminjanje določenih poti je pogosto povezano z visokimi stroški.
  • Geonavigacija Pri GEOnavigaciji avtomatizirane transportne viličarje krmili laserski navigacijski sistem. Dodatna infrastruktura, kot so zaščitne ograje ali odsevniki, ni potrebna. Avtomatizirani logistični viličarji z laserskimi senzorji pregledujejo okolico v vseh smereh. Geonavigacija je zelo prilagodljiva in jo je mogoče hitro prilagoditi novim potem in okoljem. Avtomatizirani logistični viličarji med zagonom kartirajo okolico. Ta metoda omogoča preprosto dodajanje območij in vožnjo po njih. Pametna nadzorna programska oprema po potrebi usklajuje poti in hitrosti več viličarjev z geonavigacijo. Tudi Linde se pri svojih avtonomnih viličarjih MATIC zanaša na geonavigacijo.

Od majhnih do velikih: Viličarji, ki jih je mogoče uporabljati kot avtomatizirane logistične viličarje

Skoraj vse tipe vozil za talni transportz ročnim upravljanjem je mogoče uporabiti kot avtomatizirane logistične viličarje. Sem sodijo avtonomni vlačilci, visokodvižni viličarji, čelni visokodvižni viličarji, regalni viličarji in visokoregalni viličarji. Zelo učinkoviti – še posebej v najožjih prostorih – so tudi avtomatizirani viličarji s ploščadjo, ki lahko prevzemajo in odlagajo nosilce tovora neposredno s prevzemne postaje ali skupaj s podvoznimi transportnimi mizami.

Serija MATIC Linde vključuje naslednje avtomatizirane logistične viličarje:

P-MATIC

Avtonomni električni vlačilec Linde P-MATIC s stojiščem pretovarja tovore do 5000 kilogramov in je idealen za na primer uporabo pri oskrbi proizvodnih hal v industrijskih obratih. Uporablja se predvsem za oskrbo proizvodnje, odstranjevanje odpadkov in vleko večjih tovorov.

Več informacij

L-MATIC

Avtonomni visokodvižni viličar L-MATIC Linde je idealen za natovarjanje in raztovarjanje na manjših višinah ter za transport na daljše razdalje. Optimiziran je za prevoz palet in mrežastih zabojev. Transportira lahko do 1200 kilogramov tovora ter prevzema in odlaga palete na višini do 1,60 metra.

Več informacij

L-MATIC HD

Avtomatizirani visokodvižni viličar L-MATIC HD podjetja Linde je idealen za pretovarjanje srednje težkih tovorov. Glede na model lahko viličarji prevažajo do 2 toni težke tovore. Odvisno od teže in geometrije tovora so mogoče dvižne višine do 3,20 metra.

Več informacij

L-MATIC AC

Avtonomni visokodvižni viličar L-MATIC AC Linde ima samonosilne vilice. Prevaža lahko do 1200 kilogramov tovora in doseže dvižno višino 1,60 metra. Poenostavi transport zaprtih nosilcev tovora, na primer pri prečnem prevozu evropalet, in je še posebej primeren za prevzem blaga na prevzemnih postajah, pod katere ni mogoče zapeljati.

Več informacij

K-MATIC

Za delo na velikih višinah je optimalna izbira avtonomni visokoregalni viličar K-MATIC Linde. Dvigne lahko do 1500 kilogramov tovora, pretovarja pa lahko na višini do 14 metrov. Viličar K-MATIC pri tem brezhibno sodeluje z infrastrukturnimi elementi, npr. tekočimi trakovi ali pakirnimi postajami.

Več informacij

R-MATIC

Avtonomni regalni viličar R-MATIC je zasnovan za natovarjanje in raztovarjanje blaga na višini do enajst metrov. Pri tem obvladuje do 1600 kilogramov tovora. Zaradi raznolikih možnosti dvižnih teleskopov je enako primeren za uporabo v skladiščih, za transport materiala in za oskrbo delovnih mest. V skladiščih je še posebej koristen zaradi majhnih dimenzij, ki omogočajo vožnjo skozi ozke hodnike in s tem večje skladiščne zmogljivosti.

Več informacij

C-MATIC

Avtomatizirani viličar s ploščadjo Linde C-MATIC izkoristi svoje prednosti pri transportu materiala pri tleh v ozkih prostorih. Tovor prevzame skupaj s podvoznimi transportnimi mizami in ga odloži kjer koli na ciljnem mestu. Možen je tudi prevoz med statičnimi postajami za pretovarjanje ali transportnimi trakovi. Odvisno od modela C-MATIC prevaža 600, 1000 ali 1500 kilogramov tovora.

Več informacij

C-MATIC HP

Avtonomni transportni roboti Linde C-MATIC HP samostojno premikajo do 1000 kg težke tovore na podvoznih transportnih mizah na srednje in dolge razdalje brez stalno nameščene infrastrukture. Zaradi laserske navigacije SLAM se transportni viličar s ploščadjo odlično obnese tudi pri mešani uporabi z drugimi viličarji.

Več informacij

Učinkoviti in varni: zato se splača preiti na avtomatizirane logistične viličarje

Za mnoga podjetja je zelo smiselno in potrebno, da v okviru intralogistike v celoti ali delno preidejo na avtomatizirane logistične viličarje. Oglejte si razloge:

  • Manjše število zaposlenih: Z uporabo avtomatiziranih logističnih viličarjev je mogoče avtomatizirati transportna naročila, ki nimajo dodane vrednosti. Tako se je možno postaviti po robu pomanjkanju kvalificiranih delavcev in obenem zmanjšati stroške. Pri ročno krmiljenih logističnih viličarjih je samo za osebje treba nameniti približno 80 % skupnih stroškov.
  • Neprekinjena uporaba: Poleg tega samovozeči viličarji omogočajo delovanje 24 ur na dan in 7 dni v tednu. Da bi to uresničili, se pri avtomatizaciji optimizirajo materialni tokovi, kar znatno poveča skupno zmogljivost pretovarjanja.
  • Manj napak Poleg tega avtomatizirani logistični viličarji izboljšajo varnost tovornega prometa. Rezultat je manjša stopnja napak in nezgod v skladišču ter s tem nižji stroški zaradi poškodb blaga ali infrastrukture.

Avtomatizirani logistični viličar L-MATIC AC podjetja Linde med uporabo v proizvodni hali

Možna je kombinirana uporaba: avtomatizirani logistični viličar v kombinirani uporabi

V vsakem trenutku je možna kombinirana uporaba avtonomnih in ročnih viličarjev. Avtomatizirane logistične viličarje Linde lahko po potrebi upravljate ročno. To je mogoče, ker temeljijo na ročnih napravah, ki so bile naknadno avtomatizirane. Avtonomni viličarji, vlačilci in ročni paletni viličarji serije MATIC imajo za kombinirano uporabo pametno navigacijsko in varnostno tehnologijo. Zato brez težav sodelujejo z ljudmi in ročnimi viličarji tudi v zelo ozkih prostorih. Laserski skenerji avtomatiziranih logističnih viličarjev omogočajo varno vožnjo in preprečujejo trke.

Pametni dirkalniki

Avtonomni transportni roboti (AMR) postajajo vse pomembnejši v sodobni intralogistiki. Samovozeči viličarji s ploščadjo se uporabljajo za avtomatiziran ali polavtomatiziran transport blaga in tako občutno povečajo učinkovitost v skladiščih in logističnih žariščih.

Več informacij

V celoti povezani: Vmesniki AGV za povezavo s sistemi ERP in WMS

Povezave z omrežjem so ključnega pomena za nemoteno delovanje avtomatiziranih materialnih tokov. Pri tem sta še posebej pomembni dve področji: Sistemi ERP (Enterprise Resource Planning) omogočajo celovito načrtovanje ter usklajevanje nalog in virov. Sistemi za upravljanje skladišč (WMS) beležijo vse notranje transporte blaga in povečajo učinkovitost v kompleksnih okoljih. Za optimalno avtomatizacijo lahko avtomatizirani logistični viličarji Linde komunicirajo s sistemi ERP in WMS. Pametne funkcije avtomatiziranih logističnih viličarjev in transportnih vozil omogočajo tudi sinhronizacijo viličarjev in avtomatskih vrat v halah. Možna je tudi povezava s semaforji in požarnim alarmnim sistemom.

Profesionalna izvedba: povezava avtomatiziranih logističnih viličarjev v obstoječe sisteme

Za avtomatizacijo posameznih delov postopka ali celotnih materialnih tokov v obstoječih skladiščih je potrebna podpora specializiranega osebja. Pri razvoju in uvedbi rešitev za avtomatizacijo Linde strankam ponuja lastno ekipo za izvedbo. Strokovnjaki Linde poskrbijo za izbiro in zasnovo viličarjev, vključitev v obstoječe postopke in delovanje obrata. Zaradi geonavigacije brez infrastrukture je mogoče viličarje hitro in preprosto vključiti v obstoječi proces. Če se pogoji spremenijo, je mogoče sistem prilagoditi in razširiti brez večjega napora.

Splača se: stroški uvedbe avtomatiziranih logističnih viličarjev

Pri uvajanju avtomatiziranih logističnih viličarjev je glavni del stroškov nabava viličarjev in zagon sistema. Kako visoki so stroški v posameznih primerih, je odvisno od različnih dejavnikov, predvsem od velikosti voznega parka in zapletenosti uporabe. Izkušnje kažejo, da se naložba v avtomatizirane logistične viličarje zelo hitro povrne. Nenazadnje tudi zato, ker so procesi optimizirani in ker se z avtomatizacijo znatno zmanjšajo stroški osebja.

Pogosta vprašanja – pogosta vprašanja o avtomatiziranih logističnih viličarjih

Kaj razumemo kot avtomatizirani logistični viličar (AGV)?

Avtomatizirani logistični viličar je vozilo, ki prevzame transportne in skladiščne naloge. Avtomatizirani logistični viličarji za orientacijo po prostoru običajno uporabljajo tirnice ali magnetne trakove. Viličarji MATIC Linde namesto tega uporabljajo veliko bolj prilagodljivo geonavigacijo, pri kateri avtomatizirani logistični viličarji svojo pot najdejo s pomočjo laserskih senzorjev. Avtomatizirani logistični viličarji se uporabljajo za transport materiala, nakladanje in razkladanje regalov, transport materiala na transportne sisteme in oskrbo proizvodnih linij.

Zakaj izbrati avtomatizirani logistični viličar?

Avtomatizirani logistični viličarji ponujajo številne prednosti. Med drugim močno izboljšajo predvsem notranje materialne tokove. To je posledica dejstva, da uporaba avtomatiziranih logističnih viličarjev izboljša preglednost in nadzor nad materialnimi tokovi. Obenem avtomatizirani logistični viličarji zmanjšajo odvisnost od osebja, tveganje za nezgode in materialno škodo pri transportu ter hkrati povečajo zanesljivost transportnih postopkov. Poleg tega avtomatizirani logistični viličarji izboljšajo preglednost in upravljanje lastnih materialnih tokov.

Kakšna je razlika med avtomatizirani logistični viličarji (AGV) in avtonomnimi transportnimi roboti (AMR)?

Avtomatizirani logistični viličarji so celovit sistem za avtomatizacijo postopkov v notranjem materialnem toku. Med drugim ga sestavljajo avtomatizirani logistični viličar (AGV), nadzorni sistem, enote za prenos podatkov in polnilne postaje. Uporabljeni viličarji se premikajo po določenih poteh, za orientacijo pa uporabljajo brezplačno geonavigacijo. Avtonomni transportni roboti (AMR) se po drugi strani bolj zanašajo na prilagodljivo navigacijo, za katero ni potrebna dodatna infrastruktura, pri čemer uporabljajo tudi krmiljenje s kodami QR.

Katere vrste avtomatiziranih logističnih viličarjev so na voljo?

Na voljo so različni avtomatizirani logistični viličarji, vključno z avtonomnimi vlačilci, visokodvižnimi viličarji, čelnimi visokodvižnimi viličarji, regalnimi viličarji in visokoregalnimi viličarji. Za transport na kratkih in srednjih razdaljah v ozkih prostorih so dobra izbira tudi avtomatizirani viličarji s ploščadjo. Odvisno od modela uporabljenih viličarjev lahko avtomatizirani logistični viličarji opravljajo različne naloge, vključno s transportom od tal do tal, od tal do regala ali od transportne tehnike do transportne tehnike.

Kateri varnostni sistemi se uporabljajo pri avtomatiziranih logističnih viličarjih?

Avtomatizirani logistični viličarji so opremljeni z različnimi varnostnimi rešitvami, ki zagotavljajo pretok materiala brez tveganja. Standardne komponente so laserski skenerji z različnimi varnostnimi območji in območji nadzora ter svetlobne zavese za zaznavanje visečih ovir. Poleg tega so viličarji opremljeni z gumbom za zaustavitev v sili.

Za koga so primerni avtomatizirani logistični viličarji?

Avtomatizirani logistični viličarji so idealni za podjetja, ki so že dosegla visoko stopnjo standardizacije postopkov materialnih tokov. To se med drugim nanaša na standardizacijo nosilcev tovora in na kontinuiranost transporta določenih tovorov od točke A do točke B. Na splošno lahko rečemo: bolj kot so postopki standardizirani, učinkovitejša je avtomatizacija. Uporaba avtomatiziranih logističnih viličarjev je še posebej ekonomična pri večizmenskem obratovanju.

Zgodbe o uspehu – avtomatizirani logistični viličarji v uporabi

Poloplast: Pretok blaga namesto čakalnih vrst

Ko se povpraševanje in s tem obseg proizvodnje povečata, je to pravzaprav razlog za praznovanje. Toda kako obvladati povečan pretok blaga, ne da bi zaposlene obremenili s ponavljajočimi se transportnimi opravili? Pri predelovalcu plastike Poloplast je odgovor avtomatizacija Linde.

Več informacij

HOLTER: Dva dobičkonosneža v polnem zamahu

Dva visokodvižna viličarja L-MATIC Linde med krožno vožnjo od skladišča do odpreme pri avstrijskem podjetju za sanitarno opremo HOLTER. Medtem so njuni »človeški« sodelavci v celoti osredotočeni na svoje dejansko delo: dobičkonosno komisioniranje.

Več informacij