Avtomatizirani viličarji

Pametna zmogljivost z natančno geonavigacijo
Avtonomni viličarji podjetja Linde Material Handling s tehnologijo laserskega krmiljenja.

Brez voznika in brez premora

Prihodnost pripada avtonomnim logističnim viličarjem. So najbolj učinkoviti pri pretovarjanju velike količine blaga in pri drugih ponavljajočih se logističnih nalogah. Zato podjetje Linde Material Handling s serijo MATIC ponuja vrsto tehnološko dovršenih električnih viličarjev, nizkodvižnih in visokodvižnih viličarjev ter vlačilcev.

Obratovanje brez voznika je mogoče za posamezne viličarje ali v obliki usklajenega voznega parka na skoraj vseh področjih uporabe v industriji in trgovini. Avtomatizirani viličarji niso vezani na posamezne izmene, kar občutno poveča njihovo ekonomičnost. Poleg tega njihovo natančnejše obratovanje povzroči manj škode zaradi delovnih nesreč in stabilizira pretok materiala.

To so preizkušeni modeli viličarjev, ki jih odlikuje kakovost Linde in ki so bili opremljeni s pametno navigacijsko in varnostno tehnologijo. Vse modele te serije je mogoče preprosto upravljati tudi ročno.

Avtomatizirani logistični viličarji (AGV)

Linde Material Handling z avtonomnimi viličarji serije MATIC vedno ponuja pravi avtomatizirani logistični viličar (AGV). Viličarji prevzamejo transportne naloge v skladu z zahtevami vaše stranke. Skoraj vsako vozilo za talni transport z ročnim upravljanjem je mogoče avtomatizirati in uporabiti kot AGV.

Več informacij

Pametni dirkalniki

Avtonomni transportni roboti (AMR) postajajo vse pomembnejši v sodobni intralogistiki. Samovozeči viličarji s ploščadjo se uporabljajo za avtomatiziran ali polavtomatiziran transport blaga in tako občutno povečajo učinkovitost v skladiščih in logističnih žariščih.

Več informacij
Video o prednostih sistemov Linde Robotics

Ključna beseda je geonavigacija

Avtonomne logistične viličarje krmili geonavigacijski sistem. Viličarji podrobno zaznavajo svojo okolico in zato lahko varno delajo z ljudmi kot kooperativni roboti oz. tako imenovani »koboti«. Standardno izvedbo sistema sestavljajo štiri optična laserska tipala, ki pregledujejo okolico v vseh smereh do razdalje 30 metrov. Kaj se dogaja okoli viličarjev, spremlja tudi 3D-kamera, ki je nameščena na najvišji točki šasije viličarja.

Podatke obeh sistemov preračunava osrednji računalnik, da se lahko vsak viličar vsakič posebej uskladi z drugimi avtonomnimi viličarji in se varno premika tudi v ozkih prostorih. Zunanja tehnika, kot so v tla vgrajena tirna vodila ali svetlobni reflektorji, ni potrebna za orientacijo in krmiljenje. V novih okoljih, na primer v drugem skladišču, viličarji povsem na novo kartografirajo področje uporabe. Poleg tega lahko prek podatkovnih vmesnikov komunicirajo tudi s skladiščnimi vrati ali z valjčnimi transporterji pa tudi s poslovnimi aplikacijami, kot so sistemi za upravljanje skladišč.

Video o uporabi sistemov Linde Robotics pri podjetju Wolf

Varna uporaba med ljudmi

Avtonomni logistični viličarji Linde delajo varno. Krmiljenje viličarjev in paletnih viličarjev brez voznikov je tako natančno, da lahko delajo skupaj z ljudmi, pri čemer je viličarje mogoče kadar koli izklopiti s pomočjo stikala za zaustavitev v sili. Njihov občutljivi sistem za določanje položaja natančno zaznava neposredno okolico in se nanjo pametno odziva. Na ta način viličarji ne prepoznajo le ljudi in drugih viličarjev, pri čemer ni pomembno, ali se premikajo ali stojijo. Viličar zazna tudi ovire, ki se pojavijo povsem nepričakovano, kot so npr. padajoče palete. Pametno krmiljenje viličar upočasni samo toliko, kolikor je to potrebno zaradi trenutne ovire na vozni poti. Takoj ko je zaznana ovira odstranjena ali nadaljuje svojo pot, naprave MATIC samodejno znova nadaljujejo z delovnimi postopki.

Uporabniku prijazno za preprosto upravljanje

Vsi avtonomni in paletni viličarji imajo osrednji in pregledni 7-palčni zaslon LED na dotik. Zaslon zagotavlja hiter pregled vseh pomembnih informacij. Prikazuje npr. načrtovano vozno pot in trenutno napolnjenost baterije. Poročanje o trenutnih logističnih nalogah in njihovem izvajanju poteka v realnem času. S pomočjo kode PIN lahko prek vhoda USB prikličete vse servisne informacije in podatke o viličarjih.

Ekonomičnost s popolnim usklajevanjem

Avtonomni logistični viličarji so bolj ekonomični od viličarjev z vozniki zlasti pri nalogah, ki se ponavljajo. Tako jih je mogoče vključiti v neprekinjeno 24-urno obratovanje, ki obsega več delovnih izmen. Poleg tega se avtonomni viličarji lahko povsem uskladijo med seboj z vidika vozne poti in hitrosti. To omogoča stabilizacijo materialnih tokov in kar najmanjšo porabo energije logističnih viličarjev. Avtonomni viličarji povzročijo tudi bistveno manj škode na regalih, tovorih, paletah ali drugih viličarjih, ker so krmiljeni bolj natančno kot viličarji z vozniki.

Razvijanje avtonomne intralogistike

Srednjeročno bodo skladišča in logistični viličarji, ki obratujejo v njih, v okviru digitalizacije gospodarstva prerasli v integrirano enoto. Povezava med intralogistiko in zunanjo logistiko se bo okrepila. Z današnjega zornega kota se bodo viličarji in ročni paletni viličarji brez voznikov v prihodnje še bolj povezali z okoljem, v katerem obratujejo.

To zajema npr. še bolj vsestransko usklajevanje »kobota« z zaposlenimi ali še tesnejšo integracijo v sisteme ERP za načrtovanje virov podjetja. Z obratovanjem skladišč, ki bodo v večji meri brez voznikov, pa se bodo povečale tudi zahteve po povezanosti voznih parkov in energijski učinkovitosti uporabljenih viličarjev: to so področja, na katerih Linde poganja razvoj.

5 x večja zmogljivost

Bolj pametno

Geonavigacijski sistem spremeni viličarje in ročne paletne viličarje Linde v natančna logistična vozila z veliko zmogljivostjo pretovarjanja.

Bolj varno

Viličarji z avtonomnim krmiljenjem natančno zaznavajo svojo okolico in se nanjo odzivajo. Varno se izogibajo strukturam, drugim viličarjem in ljudem.

Bolj ekonomično

Avtonomni viličarji Linde so izjemno ekonomični. Niso vezani na izmene, zato so na voljo 24 ur na dan.

Bolj robustno

Modelna serija avtonomnih viličarjev temelji na preizkušenih in robustnih modelih Linde, ki so bili opremljeni s pametnim robotskim krmiljenjem.

Bolj precizno

Avtonomni viličarji Linde praktično ne povzročajo škode, saj so natančnejši od viličarjev z vozniki in odpravljajo človeški faktor.

Viličarji po meri

Avtonomni viličarji Linde so izredno prilagodljivi glede opreme. Vsak model poleg standardne ponuja tudi dodatno opremo. Sem sodijo dodatne navigacijske funkcije, kot so 2D-laserska zavesa in dodatna stranska tipala na laserski osnovi. Med dodatno opremo modelne serije avtonomnih viličarjev Linde sodijo tudi različne velikosti baterij in baterijske ključavnice z elektronsko identifikacijo, čitalniki črtnih kod in hidravlično nastavljive vilice ter različni pogonski in dvižni motorji ali programirljiva omejitev višine dvižnega teleskopa.

Avtonomni viličar med obratovanjem v skladišču