Težji viličarji

Svetovni prvak v težki kategoriji
Serija H100–H180 je pripravljena na naslednje zahtevno opravilo.

Prava rešitev za vsakogar

Linde s serijami težjih viličarjev H100–H180 D, HT100–HT180 D in E100–E180 ponuja pravi viličar za vsako težjo opravilo. Poleg tega je za težje viličarje Linde na voljo bogata izbira dodatne opreme, zato je viličarje mogoče natančno prilagoditi zahtevam delovnega okolja, voznikom pa vedno nudijo odlično ergonomijo.

Težji viličarji podjetja Linde Material Handling so poosebljenje zmogljivosti in robustnosti. Naj gre za jeklarsko industrijo, pristaniško logistiko ali proizvodnjo papirja, z nosilnostjo do 18 ton so zmogljivi težji viličarji Linde iskani povsod, kjer sta potrebni vzdržljivost in zmogljivost. Tudi najtežje razmere, kot so mokra, blatna ali prašna okolja, vroče industrijske peči ali negativne temperature, niso težava za te okretne viličarje.

Kombinacija zmogljivih motorjev in pogonov, ki skoraj ne potrebujejo vzdrževanja, pomeni, da težji viličarji Linde tudi v najzahtevnejših logističnih okoljih zagotavljajo izjemno zmogljivost pretovarjanja. Poleg tega voznikom nudijo najboljši pregled nad okolico v tem razredu. Voznikova kabina, šasija in dvižni teleskop, optimiziran za izjemno vidljivost, zagotavljajo neoviran pogled v vse smeri, in s tem izjemno varnost pri vseh voznih manevrih tudi pri maksimalni obremenitvi, varnost pa še dodatno izboljšajo številne inovativne funkcije.

Težji viličarji za najtežja opravila

H100–H180 D

Neskončna moč in natančnost: težji viličarji H100–H180 D se tudi pri neprekinjenem delovanju v najtežjih pogojih nikoli ne utrudijo. Zaradi hidrostatičnega neposrednega pogona so idealni za neprekinjeno 24-urno delo. To pomeni, da je njihova zmogljivost pretovarjanja v primerjavi s konkurenco neprekosljiva.

Več informacij

HT100–HT180 D

Težji viličarji HT100–HT180 D se počutijo kot doma, ko je tovor težak, poti pa dolge. Zaradi izjemnega pregleda nad okolico in optimizirane ergonomije so še posebej primerni za naloge z daljšimi transportnimi potmi.

Več informacij

E100–E180

Električni težji viličarji E100–E180 združujejo moč dizelskega viličarja z okolju prijaznim, tihim in dinamičnim načinom vožnje električnih viličarjev. Ti popolnoma električni viličarji prvič prinašajo mnoge prednosti električnega pogona v razred težjih viličarjev.

Več informacij

Viličar z motorjem z notranjim zgorevanjem ali električni viličar

Dizelski težji viličarji Linde H100–H180 D in HT100–HT180 D prepričajo z najnižjo porabo goriva v svojem zmogljivostnem razredu. Meritve porabe pri preskusu zmogljivosti s certifikatom TÜV Nord dokazujejo, da modeli težjih viličarjev Linde pri večjih obremenitvah porabijo do 30 odstotkov manj dizelskega goriva kot viličarji naslednjega najboljšega konkurenta. Hkrati Linde s serijo E100–E180 ponuja električne viličarje, ki ravno tako ponujajo nosilnost do 18 ton, zato praktično v ničemer ne zaostajajo za najzmogljivejšim težjim viličarjem z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Pametno povezana preverjena električna tehnologija
Pogon električnih viličarjev z nosilnostjo 10–18 ton temelji na seriji električnih viličarjev Linde z nosilnostjo 8 ton, vendar pa imajo dvojno pogonsko enoto: za izjemno zmogljivost v vsaki situaciji skrbijo štirje pogonski motorji, štirje motorji za dvižno hidravliko in dva baterijska sistema. Za intenzivno uporabo so na voljo litij-ionske baterije Linde, za občasno uporabo pa cenejše svinčevo-kislinske baterije. Električni težji viličarji so zelo primerni za podjetja z obstoječo polnilno infrastrukturo ali visokimi zahtevami glede trajnosti, varstva okolja in preprečevanja hrupa tudi med najzahtevnejšimi opravili.

Visokoločljivostni 7-palčni barvni zaslon na dotik v modelu H100–H180.

Zaslon nudi pregled nad težjim viličarjem

Pri delu s težjimi viličarji je zelo pomembno, da imate ves čas pregled nad vsemi pomembnimi podatki o viličarju. Zato so težji viličarji opremljeni z visokoločljivostnim 7-palčnim barvnim zaslonom na dotik. Ta vozniku omogoča pregled nad vsemi pomembnimi informacijami, kot so prikaz teže tovora, ravni goriva ali napolnjenosti baterije ter slika z izbirne kamere za vzvratno vožnjo. Uporaba zaslona na dotik je zelo enostavna in intuitivna.

Težji viličarji Linde: Lastnosti

UPRAVLJANJE

Viličarji z motorjem z notranjim zgorevanjem H100–H180 D razvijajo moč po načelu »Power on Demand«. Viličar samodejno prilagodi število vrtljajev motorja moči, ki jo potrebuje v tistem trenutku, zato motor vedno porablja najmanjšo potrebno količino goriva. Brezstopenjski hidrostatični pogon Linde vozniku omogoča pospeševanje brez uporabe sklopke ali prestavljanja.

Električni težji viličarji E100–E180 uporabljajo štiri zmogljive, 25-kilovatne dvižne motorje. Štirje 18-kilovatni motorji pa omogočajo, da se električni težji viličarji ponašajo tudi z enako zmogljivostjo pretovarjanja kot njihovi dizelski kolegi.

Pri vseh modelih težjih viličarjev lahko voznik z napravo Linde Load Control enostavno, natančno in intuitivno nadzoruje višino dviga in položaj vilic. Uporabniku prijazen barvni 7-palčni zaslon na dotik omogoča popoln pregled vseh pomembnih podatkov o viličarju.

ERGONOMIJA

Težji viličarji Linde so zasnovani za izjemno udobno in zdravju prijazno vožnjo.

Na primer, voznikova kabina je ločena od šasije in motorja z več gumijastimi ležaji, ki ublažijo večino vibracij in sunkov. Poleg tega hidravlično vzmeteni voznikov sedež minimizira fizično obremenitev voznika.

V vseh težjih viličarjih Linde je po višini nastavljiv volanski drog, ki ga je mogoče popolnoma prilagoditi vozniku. Vse dvižne funkcije se krmilijo z ergonomsko krmilno palico. Ergonomsko delovno mesto lahko po želji opremite tudi z vrtljivim voznikovim sedežem, ki pri vzvratni vožnji razbremeni hrbtenico. Na voljo je tudi visokozmogljiva klimatska naprava*.

* vsebuje fluorirane ogljikovodike

VARNOST

Pri transportu težkih tovorov je varnost vedno na prvem mestu. Ozki profili dvižnega teleskopa in velika stekla na vratih kabine omogočajo odličen pregled nad tovorom in delovnim okoljem, enako pa velja za veliko zadnje steklo in ploščato protiutež, ki je optimizirana za izjemno vidljivost. Streha iz kaljenega stekla ščiti pred padajočimi predmeti. Pri seriji E100–E180 so baterije v celoti vgrajene v šasijo, kar vozniku omogoča popolnoma neoviran pogled iz voznikove kabine nazaj in zagotavlja, da ima viličar izjemno nizko težišče.

Sistem nadzora sedeža blokira delovno in pogonsko hidravliko, takoj ko voznik zapusti sedež. Za nujne primere je tik ob naslonu za roke na voljo stikalo za zaustavitev v sili. Med vzvratno vožnjo težjega viličarja jasen signalni zvok opozarja pešce in druge viličarje.

SERVIS

Težji viličarji Linde so zasnovani tako, da zagotavljajo preprosto vzdrževanje . Vse pomembne komponente so na dosegu roke in jih je po potrebi mogoče hitro servisirati ali zamenjati. V ta namen je vedno na voljo obsežna servisna mreža Linde.

Hidrostatični neposredni pogon viličarjev H100–H180 D ne potrebuje sklopke, diferenciala ali bobnastih zavor, kar močno zmanjša vzdrževanje in stroške servisiranja. Ker je mogoče brez sprememb strojne opreme menjati med svinčevo-kislinskimi in litij-ionskimi baterijami, je viličarje Linde E100–E180 mogoče hitro in enostavno prilagoditi spremenjenim delovnim pogojem.

Vsi modeli viličarjev imajo servisno škatlo za vzdrževalna dela. Škatla serviserju omogoča dostop do različnih filtrov, baterij, posode za tekočino za pranje vetrobranskega stekla in diagnostičnih priključkov. Za dela v motornem prostoru lahko voznikovo kabino nagnete v stran ali naprej z elektrohidravlično črpalko.

POVEZLJIVOST

Vse težje viličarje Linde je mogoče izbirno opremiti z enoto za prenos podatkov, ki pošilja podatke o viličarju prek mobilnega omrežja ali brezžične povezave v strežnik podjetja ali centralni strežnik v oblaku podjetja Linde Material Handling.

Poleg tega je mogoče težje viličarje Linde vključiti v sistem za upravljanje voznega parka , to pa pomeni optimizacijo izkoriščenosti viličarjev, natančnejše načrtovanje vzdrževalnih intervalov in upravljanje drugih postopkov. Z večkratnim šifriranjem informacij Linde zagotavlja skladnost z najvišjimi standardi varstva podatkov.

Pregled prednosti

Preverjeno krmiljenje

Kombinacija dvopedalnega krmiljenja (H100–H180 D in E100–E180) in sistema Linde Load Control omogoča enostavno, natančno in intuitivno krmiljenje težjih viličarjev Linde.

Udobno delovno mesto

Ergonomska voznikova kabina minimizira fizično obremenitev voznika in omogoča neutrujajoče delo vso izmeno.

Optimalen pregled nad okolico v vseh smereh

Neoviran pregled nad okolico v vseh smereh močno izboljša varnost pri pretovarjanju. Nevarnost nesreče se močno zmanjša, produktivnost pa poveča.

Najzahtevnejši pogoji

Težji viličarji Linde so delovni konji, ki so kos tudi najtežjim razmeram.

Optimizirani za servis

Vzdrževanju prijazna zasnova težjih viličarjev omogoča enostaven dostop do pomembnih komponent, kar pospeši vzdrževanje in popravila.

Popolna oprema

Naj gre za nosilni trn, vpenjalo za cevi ali vilice z več roglji: Linde ponuja pravi priključek za vse potrebe.

Popolna povezljivost

Z digitalno povezljivostjo lahko težje viličarje brez težav vključite v sistem za upravljanje voznega parka. Analiza podatkov o viličarju olajša načrtovanje vzdrževanja.

Optimalno opremljen: dodatna oprema za težje viličarje Linde

Od bal papirja, prek betonskih cevi do staljenega jekla: težji viličarji se uporabljajo za zelo različna skladiščna in transportna opravila. Obsežna ponudba priključkov in strankam prilagojenih rešitev zagotavlja, da je za vsako opravilo na voljo primeren težji viličar.

Vilice z več roglji pri modelu H140 med vožnjo.

Vilice z več roglji

Omogočajo hkratni transport več palet, zato se uporabljajo predvsem tam, kjer redno transportirajo več tovornih enot hkrati. Težjim viličarjem omogočajo transport do osem nosilcev tovora (glede na model). Na ta način ni potrebnih več voženj, v optimalnem primeru pa tudi več manjših viličarjev ne.

Nosilni trn med uporabo.

Nosilni trn

Težji viličarji pogosto prevažajo votle predmete, kot so cevi, zvitki ali tuljave, ki jih je najbolje transportirati s pomočjo odprtine v sredini. Linde za ta namen ponuja različne trne. Na voljo so za različne dolžine in nosilnosti. Glede na potrebe jih je mogoče namestiti neposredno na nosilec vilic ali jih pritrditi neposredno na vilice.

Naprava za nastavitev vilic s stranskim pomikom končnega položaja pri podjetju Linde Material Handling.

Naprava za nastavitev vilic s stranskim pomikom končnega položaja

Težje viličarje je glede na model in predvideno uporabo morda treba opremiti z ustreznim nosilcem vilic, da so optimalno prilagojeni opravilu. V ta namen Linde ponuja večnamenski nosilec vilic. Ta omogoča preprost transport velikih tovorov. Poleg osnovne različice s stranskim pomikom končnega položaja so na voljo tudi različice z dodatno nastavitvijo vilic ali nastavitvijo posamezne vilice.

Naprava za nastavitev vilic pri seriji HT100–HT180.

Naprava za nastavitev vilic z izravnavo neravnin

Težji viličarji tovor pogosto transportirajo po neravnem terenu. V ta namen Linde ponuja posebno napravo za nastavitev vilic z izravnavo neravnin, ki natančno poravna nosilec vilic s tovorom na nagnjeni podlagi. Naprava za nastavitev vilic je na voljo z vgrajenimi vilicami ali vilicami, pritrjenimi s kavlji.

HT160 podjetja Linde Material Handling med uporabo.

Po višini nastavljive vilice

Včasih morajo težji viličarji transportirati blago, ki ni skladiščeno povsem vodoravno. Linde to težavo rešuje s po višini nastavljivimi vilicami, pri katerih lahko višino prilagodite do 10 centimetrov navzgor ali navzdol. To posebno napravo je mogoče kombinirati z vsemi vrstami standardnih vilic in vilic z nizkim profilom.

Vpenjalo za cevi podjetja Linde Material Handling med uporabo.

Vpenjalo za cevi

Pri prevozu okroglega blaga (npr. cevi) so potrebni dodatni varnostni ukrepi, da se tovor ne odkotali. Linde v ta namen ponuja vpenjalo za cevi. Vpenjalo preprečuje, da bi cevi zdrsnile in tako olajša ravnanje s tem zahtevnim tovorom.

Novi in rabljeni: nakup, najem ali leasing težjih viličarjev

Nakup in financiranje novega težjega viličarja

Nakup težjega viličarja je lahko velika naložba. Če se odločite za težji viličar podjetja Linde Material Handling, prejmete individualni načrt financiranja, ki je v celoti prilagojen vašim potrebam. Nakup novega viličarja pa ni edina možnost. Druge možnosti, ki so vedno na izbiro, so leasing, najem pred nakupom ali najem.

Najem težjega viličarja

Če vaša obremenitev niha zaradi sezonskih koničnih obremenitev, nakup težjega viličarja ni vedno najboljša možnost. Najem ustreznega viličarja je pogosto boljša odločitev. Najem vam omogoča prilagodljivo odzivanje na obdobja intenzivnega dela. V okviru najemnih storitev Linde so vedno na voljo vsi modeli. Linde zagotavlja hitro dobavo želenih viličarjev in strokovno svetovanje.

Več informacij

Rabljeni težji viličarji kot stroškovno učinkovita alternativa

Zaradi naraščajočih obratovalnih stroškov so rabljeni, visokokakovostno obnovljeni viličarji Linde stroškovno učinkovita alternativa novim viličarjem. Linde vse svoje rabljene viličarje obnovi v skladu z enako strogimi standardi, kot veljajo za nove viličarje. To zagotavlja izjemno zmogljivost v katerem koli okolju, pa naj gre za samostojno rešitev ali del večjega voznega parka.

Več informacij

Pogosta vprašanja – pogosta vprašanja o težjih viličarjih

Kaj je težji viličar?

Težji viličarji so navadno čelni viličarji z nosilnostjo več kot deset ton. Za razliko od običajnih viličarjev z nosilnostjo dve do tri tone težji viličarji brez težav transportirajo zelo težka bremena. Med težje viličarje včasih štejemo tudi teleskopske viličarje ali terenske viličarje, ki lahko transportirajo ustrezno težke tovore. Meja med terenskimi viličarji in težjimi viličarji je zabrisana. Terenski viličarji so optimizirani za uporabo na prostem v najzahtevnejših razmerah in lahko, odvisno od modela, transportirajo tudi težja bremena.

Kakšno nosilnost ima težji viličar?

Večina čelnih viličarjev ima nosilnost 1–8 ton. Če nosilnosti znaša do 10 ton, običajno govorimo o kompaktnih viličarjih. Težji viličarji so tisti, ki lahko dvignejo tovore 10–18 ton. Vendar se v nekaterih primerih obe kategoriji prekrivata. Na primer, težji viličarji z nazivno težo do 10 ton, se običajno štejejo med kompaktne viličarje.

Kateri priključki so na voljo za težje viličarje?

Težje viličarje je mogoče opremiti z različnimi priključki, ki optimizirajo njihovo uporabo. Med pogostejše priključke sodijo vilice z več roglji, s katerimi je – glede na model – mogoče transportirati do osem nosilcev tovora. Pri težjih viličarjih se pogosto uporabljajo tudi vpenjala za cevi, nosilni trni, priključki z nastavljivimi vilicami in funkcije za izravnavo neravnin.

Katere vrste pogonov so na voljo za težje viličarje?

Trenutno večino težjih viličarjev na trgu poganja dizelsko gorivo. Vendar pa so zdaj na voljo tudi električni težji viličarji. Še pred nekaj leti je bila maksimalna nosilnost električnih viličarjev 5 ton. Leta 2018 je Linde s serijo E60–E80 na trg poslal prve električne viličarje z nosilnostjo do 8 ton. Z električnimi težjimi viličarji E100–E180 Linde danes ponuja električno različico, ki obvladuje tovore do 18 ton in se lahko kosa tudi z najzmogljivejšimi težjimi viličarji z motorjem z notranjim zgorevanjem.

V katerih panogah se uporabljajo težji viličarji?

Težji viličarji se uporabljajo v številnih panogah. Uporabljajo se v jeklarski industriji in ladjedelništvu, pa tudi v rudarstvu in strojegradnji ter v lesni in betonski industriji. Težje viličarje najdemo tudi v pristaniščih, kjer se uporabljajo za pretovarjanje ladijskega tovora. Tudi proizvajalci in serviserji letal se zanašajo na dvižno moč teh robustnih viličarjev. Spodaj je kratek pregled najpogostejših področij uporabe:

 • jeklarne
 • ladjedelništvo in ladjedelnice
 • pristanišča (pretovarjanje ladijskega tovora)
 • proizvodnja in servisiranje letal
 • betonska industrija
 • lesna industrija
 • rudarstvo
 • kamnolomi in kamnoseštvo
 • predelava kovin
 • strojegradnja
 • proizvodnja papirja
 • tiskarne
 • recikliranje

Koliko stane težji viličar?

Cena težjega viličarja se razlikuje od modela do modela. Skupni stroški so med drugim odvisni od nosilnosti in opreme viličarja.

Kdo lahko vozi težji viličar?

Za vožnjo težjega viličarja potrebujete izpit za voznika viličarja. Običajno vozniško dovoljenje ni potrebno. Mlajši od 18 let lahko čelne viličarje uporabljajo samo pod določenimi pogoji in pod nadzorom.

Katero dodatno opremo ponuja Linde za težje viličarje?

Vsaka serija ponuja različne modele in veliko opreme. Linde jo vgrajuje v okviru običajne serijske proizvodnje. Linde ponuja tudi posebne rešitve za individualne zahteve strank.

Kakšni so obratovalni stroški težjih viličarjev Linde?

Na višino obratovalnih in vzdrževalnih stroškov vplivata izbira modela in način uporabe. Načeloma so težji viličarji Linde najbolj varčni v svojem razredu tako z vidika porabe goriva kot energije, obratovalni in vzdrževalni stroški pa so majhni. Viličarji H100–H180 D Linde nimajo zavornega sistema, ki ga je treba pogosto vzdrževati, ker zaprti oljni tokokrog neobrabne hidrostatike samodejno zavira viličar, ko voznik sprosti stopalko za plin. Zato je hidravlično olje treba zamenjati samo vsakih 6000 obratovalnih ur. Tudi električni modeli zaradi motorjev, ki ne potrebujejo vzdrževanja, potrebujejo zelo malo servisnih del.

Težji viličar med uporabo

Neprekosljivo manevriranje brez emisij

Elektrifikacija celotnega voznega parka: s tem ciljem so strokovnjaki podjetja Liebherr več tednov preskušali viličar E160.

Več informacij

Tiha voda bregove dere

Težji viličar z električnim pogonom – je to mogoče? To vprašanje si je zastavilo podjetje Asset VRS, vodilni ponudnik in proizvajalec sistemov za zadrževanje vozil v Združenem kraljestvu. In ni trajalo dolgo, da je Linde E160 s svojo zmogljivo litij-ionsko baterijo pokazal svoje prednosti.

Več informacij