Plinski viličar

Tihi in zmogljivi
Plinski viličar podjetja Linde Material Handling

Plin je preverjeno industrijsko gorivo. Plinski viličarji podjetja Linde Material Handling so zanesljivi partnerji pri zahtevnih transportih blaga in izdelkov v zaprtih prostorih in na prostem. Ponujajo zmogljivost in nemoteno razpoložljivost motorja z notranjim zgorevanjem, hkrati pa imajo zelo nizke emisije in so zelo tihi. Tudi pri neprekinjeni uporabi je obremenitev zaradi hrupa in izpušnih plinov izjemno majhna. To pomeni, da jih je – za razliko od primerljivo zmogljivih dizelskih viličarjev – ob upoštevanju mejnih vrednosti mogoče uporabljati tudi v zaprtih prostorih, kot so skladišča in hale.

Plinski viličarji Linde so s svojo robustno konstrukcijo in zmogljivim pogonom popolni tudi za delo na prostem, kjer kljubujejo ekstremnim razmeram, kot so veter ali slabo vreme, prah, umazanija in težko prevozna tla.

Uveljavljeni koncept dvopedalnega krmiljenja in sistema Linde Load Control skrbi, da je upravljanje plinskih viličarjev Linde intuitivno in natančno. Dvopedalno krmiljenje temelji na hidrostatičnem pogonu, ki moč motorja prenaša neposredno na pogonska kolesa in dvižno hidravliko. To omogoča mirno speljevanje, hitre spremembe smeri vožnje in natančno pretovarjanje. Hkrati Linde Load Control vozniku omogoča enostavno upravljanje vseh glavnih funkcij dvižnega teleskopa s pomočjo dveh krmilnih ročic, vgrajenih v naslon za roke. Upravljalni elementi so razporejeni tako, da minimizirajo premikanje rok in preprečujejo utrujenost.

Plinski viličarji lahko – glede na model – uporabljajo utekočinjen naftni plin (LPG) ali stisnjen zemeljski plin (CNG). Pri plinskih viličarjih na utekočinjen naftni plin lahko uporabniki izberejo standardne plinske jeklenke, ki se pritrdijo na viličar, ali vgrajeni rezervoar, ki se polni s točilno ročko. Če se viličarji uporabljajo občasno, je model s plinsko jeklenko optimalna rešitev. Če pa ima podjetje obsežen vozni park plinskih viličarjev in na lokaciji tudi lastno infrastrukturo za točenje goriva, so viličarji z vgrajenim rezervoarjem običajno bolj ekonomična izbira. Ultrazvočni merilnik goriva voznikom obeh modelov omogoča, da natančno ocenijo, kdaj je treba zamenjati jeklenko ali obiskati črpalko.

Več informacij

Zmogljivi mišičnjaki za uporabo v zaprtih prostorih in na prostem

H14–H20 EVO

Velika zmogljivost pretovarjanja v zelo ozkih prostorih: Viličarji z motorjem z notranjim zgorevanjem H14–H20 EVO so še posebej kompaktni in okretni.

Več informacij

H20–H35

Vsestranski in večnamenski: Viličarje z motorjem z notranjim zgorevanjem H20–H35 je preprosto vključiti v programsko opremo podjetja in jih uporabljati za številne naloge.

Več informacij

H35–H50

Robustni in zmogljivi: Viličarji H35–H50 so viličarji s srednjo nosilnostjo, izdelani za zahtevno neprekinjeno uporabo.

Več informacij

H50–H80 EVO

Ne glede na to, ali gre za kovinsko industrijo, trgovino z gradbenim materialom, industrijo pijač ali papirno industrijo: Viličarji H50–H80 EVO hitro in natančno prevažajo težke tovore.

Več informacij
Plinski viličar H25 podjetja Linde Material Handling

Plinski viličar Linde: zmogljiv zunaj in znotraj

Linde že vrsto let postavlja merila za zmogljivost in učinkovitost plinskih viličarjev. Z nosilnostjo od 1,4 do 8 ton so ti mišičnjaki doma povsod, kjer sta potrebni zmogljivost in vsestranskost: v logističnem centru za odpremo blaga, v skladišču gradbenega podjetja ali pri pretovarjanju blaga pri veletrgovcih. Plinski viličarji združujejo okolju prijazen in tih transport brez saj ter izjemno robustnost. Ob tem njihov zmogljiv pogon zagotavlja vrhunsko zmogljivost tudi pri transportu težkih tovorov na dolge razdalje.

Lastnosti

Plinski viličar H50 podjetja Linde Material Handling z rešitvijo Linde Blue Spot.

Varnost

Številne varnostne funkcije ščitijo voznika in tovor. Med njimi so voznikova kabina, oblikovana za optimalno vidljivost, ter vrsta serijskih in izbirnih asistenčnih sistemov. Dodatno varnost zagotavljajo številni konstrukcijski varnostni elementi, kot sta nizko težišče in Linde Protector Frame, pri katerem zaščitna streha za voznika in okvir oblikujeta popolnoma zaprto, trdno in varno območje. S tem plinski viličarji Linde zagotavljajo maksimalno varnost tako za voznika kot za njegovo okolico ne glede na situacijo.

Ergonomsko voznikovo delovno mesto plinskega viličarja H20–H35 podjetja Linde Material Handling.

Ergonomija

Viličarji Linde pomenijo udobje pri vožnji in ergonomijo. Nasloni za roke in sedež so zasnovani tako, da se optimalno prilagodijo voznikom. To omogoča osredotočeno in nemoteno delo tudi po več ur skupaj. Gumijasti ležaji na oseh, dvižnem teleskopu in nagibnih valjih ter udobni sedeži, ki ne obremenjujejo hrbta, ublažijo vse vrste vibracij. To voznikom omogoča, da se z lahkoto spopadajo z vožnjo po neravnih tleh.

Izjemna zmogljivost pretovarjanja pri nizki porabi goriva pri plinskih viličarjih Linde Material Handling.

Upravljanje

Hidrostatični pogon Linde omogoča natančno prilagajanje moči delovanja. Hidravlični sistem, ki ne potrebuje vzdrževanja, brez izgub prenaša moč motorja na pogonska kolesa in dvižno hidravliko. To voznikom omogoča mirno speljevanje, hitro spreminjanje smeri vožnje in natančno manevriranje v ozkih prostorih ter posledično izjemno zmogljivost pretovarjanja pri nizki porabi goriva.

Servisni tehnik Linde med vzdrževanjem

Servis

Robustna in za vzdrževanje preprosta konstrukcija plinskih viličarjev Linde zagotavljata dolge vzdrževalne intervale. Kombinacija izjemno vzdržljivega viličarja in učinkovitega servisiranja Linde zagotavljata minimalne dnevne izpade delovanja. Viličarji so zasnovani tako, da omogočajo enostaven dostop do glavnih komponent, to pa hitra in preprosta vzdrževalna dela.

Upravljanje voznega parka s podjetjem Linde Material Handling

Povezljivost

Serijsko vgrajena enota za prenos podatkov omogoča, da je plinske viličarje Linde preprosto vključiti v sistem za upravljanje voznega parka Linde. Digitalno povezovanje ter obdelava in analiza podatkov o viličarjih pomenita, da so viličarji še učinkovitejši in varnejši. Te funkcije so namenjene tudi optimizaciji načrtovanja vzdrževanja, kar poveča razpoložljivost in nenazadnje tudi produktivnost. Plinski viličarji Linde so serijsko opremljeni tudi s sistemom Linde Engine Protection System (LEPS). Ta spremlja pomembne parametre motorja, kot so tlak olja, raven hladilne vode in temperatura. LEPS voznika opozori na nevarnost poškodbe motorja in ga obvesti o zapadlosti vzdrževalnih del. Poleg sistema LEPS so tu še številne druge funkcije, ki pomagajo preprečevati izpade delovanja in s tem nepotrebne stroške.

Pregled prednosti plinskega viličarja

Učinkovito

Linde Load Control in hidrostatični pogon omogočata, da voznik natančno in hitro krmili vse vozne in dvižne funkcije.

Varno

Odličen pregled v vse smeri in številni asistenčni sistemi skrbijo za večjo varnost med delom.

Udobno

Velike kabine z visokokakovostno opremo spominjajo na notranjost sodobnih avtomobilov. To omogoča hitro in sproščeno delo.

Varčno

Hidrostatika Linde deluje brez menjalnika, sklopke, diferenciala in bobnastih zavor. To ohranja nizko porabo in servisne stroške.

Robustno

Izkazala se je tudi kombinacija hidrostatičnega neposrednega pogona in robustnih motorjev, še zlasti pri nenehni veliki obremenitvi in neprekinjeni uporabi. Mnoge komponente ne potrebujejo vzdrževanja ali pa ga potrebujejo zelo malo.

Vedno popolno ujemanje

Linde strankam ponuja posebno storitev: ker se njihove potrebe razlikujejo, so za vsako serijo plinskih viličarjev na voljo različni modeli, oprema in izbirno tudi rešitve po meri. To pomeni, da lahko vsaka stranka Linde v celoti izkoristi potencial viličarja, ker je ta opremljen po meri. Linde razvija tudi rešitve, ki temeljijo na potrebah, ki presegajo zmožnosti serijske opreme. Linde tudi obstoječe plinske viličarje opremlja z mnogimi rešitvami za naknadno vgradnjo – od ogrevanja in klimatske naprave do vgrajenih pomikal ali delovnih žarometov LED. Tako je mogoče tudi obstoječe viličarje opremiti za različna področja uporabe.

Pogosta vprašanja – pogosta vprašanja o plinskih viličarjih

Kaj je plinski viličar?

To je vozilo za talni transport z lastnim plinskim pogonom. Plinske viličarje upravlja oseba, uporabljajo pa se za transport kosovnega blaga.

Kdo lahko vozi plinski viličar?

Za vožnjo plinskega viličarja potrebujete izpit za voznika viličarja. Običajno vozniško dovoljenje ni potrebno. Mlajši od 18 let lahko viličarje uporabljajo samo pod določenimi pogoji in pod nadzorom.

Koliko stane plinski viličar?

Cena plinskega viličarja se razlikuje od modela do modela. Skupni stroški so med drugim odvisni od nosilnosti in opreme.

Kakšno opremo ponujajo plinski viličarji Linde?

Vsaka serija ponuja različne modele in veliko opreme. Linde jo vgrajuje v okviru običajne serijske proizvodnje.

Kakšni so obratovalni stroški plinskega viličarja Linde?

Izbira modela in način uporabe pomembno vplivata na višino servisnih in vzdrževalnih stroškov. Plinski viličarji Linde imajo na splošno zelo majhno porabo goriva ter nizke servisne in vzdrževalne stroške. Plinski viličarji Linde ne potrebujejo zavornega sistema, ki ga je treba pogosto vzdrževati, ker zaprti oljni tokokrog neobrabne hidrostatike zavira viličar, ko voznik sprosti stopalko za plin. Zato je hidravlično olje treba zamenjati samo vsakih 6000 obratovalnih ur. Servis uparjalnika za motor na utekočinjeni naftni plin je potreben šele po 3.000 obratovalnih urah.

Koliko goriva porabi plinski viličar Linde?

Poraba goriva plinskih viličarjev Linde je odvisna od modela in načina uporabe. S porabo od 1,9 do 6,2 kg/h potrebujejo viličarji Linde daleč najmanj plina v primerjavi z drugimi viličarji v isti panogi.

Katere predpise o emisijah izpolnjujejo plinski viličarji Linde?

Za izpušne pline plinskih viličarjev velja Uredba o nevarnih snoveh. Mejne vrednosti za poklicno izpostavljenost so navedene v nemških predpisih TRGS 900. Za vožnjo viličarjev so pomembne mejne vrednosti za poklicno izpostavljenost za CO 35 mg/m3, za propan 1800 mg/m3 in za CO2 9100 mg/m3. Plinski viličarji Linde izpolnjujejo stroge smernice o emisijah izpušnih plinov za mobilno mehanizacijo v skladu z Uredbo (EU) 2016/1628. To pomeni: Če upravljavci skladišč z ustreznimi obratovalnimi pogoji (ustrezno prezračevanje, število viličarjev, primerna intenzivnost uporabe itd.) zagotovijo skladnost s TRGS 900, je plinske viličarje Linde mogoče uporabljati tudi v zaprtih prostorih.

Katere asistenčne sisteme ponuja Linde za plinske viličarje?

Za plinske viličarje Linde so na voljo različni serijski in izbirni asistenčni sistemi. Za izjemno zaščito proti prevrnitvi skrbi Linde Curve Assist, ki sorazmerno prilagaja hitrost vožnje kotu krmiljenja. Linde Load Assist zmanjša nagib naprej in dvižno hitrost glede na dvižno višino. Linde Safety Pilot prikazuje težišče tovora, trenutno težo tovora, največjo dovoljeno dvižno višino in druge pomembne parametre ter posreduje v kritičnih situacijah. Linde Motion Detection zazna premikanje za viličarjem in prepreči speljevanje. S tem sistem zaščiti ljudi, ki so za viličarjem. Poleg tega pešce ščiti asistenčni sistem Linde Safety Guard, ki s centimetrsko natančnostjo določa lego viličarja, sproži opozorilne signale in samodejno zmanjša hitrost.

Katere prednosti ponuja hidrostatični pogon?

Hidrostatični pogon je osnova za izjemno natančno prilagajanje moči delovanja plinskih viličarjev Linde, ki presega vso konkurenco. V vsakem trenutku je na voljo ravno toliko moči, kot je to potrebno, ker zaprt hidravlični sistem, ki ne potrebuje vzdrževanja, brez izgub prenaša moč motorja na pogonska kolesa in dvižno hidravliko. Aksialna batna črpalka s spremenljivim pretokom poganja en aksialni batni motor na pogonsko kolo prek pretoka olja. To pretvarja pretok olja neposredno v rotacijo. Uravnavanje smeri in hitrosti pretoka olja poteka prek dveh ločenih stopalk: desna premika viličar naprej, leva pa nazaj. To omogoča brezstopenjsko krmiljenje hitrosti vožnje in hitre spremembe smeri vožnje brez prestavljanja stopal. To nadalje omogoča natančno manevriranje v ozkih prostorih, speljevanje brez sunkov in pretovarjanje v regalih z izjemno natančnostjo.

Katere možnosti digitalnega povezovanja so na voljo za plinske viličarje Linde?

Viličarji Linde so serijsko opremljeni z enoto za prenos podatkov. Glede na zahteve se pomembni podatki o viličarju prenesejo prek mobilnega omrežja ali brezžične povezave v notranji strežnik ali osrednji strežnik v oblaku podjetja Linde Material Handling. Linde ponuja tudi sistem Truck Health Management, ki poroča o obrabi ali morebitnih poškodbah viličarja. To zmanjša nevarnost bolj resne posledične škode in zagotovi visoko razpoložljivost viličarja. Poleg tega je mogoče plinske viličarje Linde vključiti v kateri koli sistem za upravljanje voznega parka . To omogoča optimizacijo uporabe viličarjev, natančnejše načrtovanje intervalov vzdrževanja in upravljanje uporabe ter številnih drugih procesov, povezanih z vozniki in viličarji. Linde zagotavlja skladnost z najvišjimi standardi varstva podatkov z večkratnim šifriranjem pri zajemanju, prenašanju, obdelavi in shranjevanju podatkov.

Leasing, nakup ali najem?

Ko najdete viličar, ki ga iščete, stopite v stik z nami! Z veseljem vam bomo svetovali glede financiranja vašega plinskega viličarja – ne glede na to, ali potrebujete sezonskega pomočnika ali stalnega partnerja: Linde ima – glede na vaše potrebe – vedno pravo rešitev za najem, leasing ali nakup. Pregled vseh možnosti je na voljo pri svetovalni službi Linde.