Oseba z enoto Portable Unit na območju podjetja
Linde Safety Guard

Asistenčni sistem, ki prepozna nevarnosti, še preden se pojavijo

Varno, če se zgodi

Kako bi bilo, če bi vozila za talni transport, ljudje in infrastruktura lahko komunicirali?

Vozilo za talni transport podjetja Linde raztovarja tovornjak.

Kjer se uporabljajo vozila za talni transport, obstaja zapletena interakcija med ljudmi in stroji. Linde Safety Guard je inovativni asistenčni sistem, ki pomaga pravočasno prepoznati nevarnosti.

Natovarjanje in raztovarjanje tovornjaka pogosto pripelje do kritičnih situacij: vozila za talni transport in ljudje delajo v ozkih prostorih, situacija je stresna in nepregledna. V najslabšem primeru lahko to povzroči materialno škodo ali celo telesne poškodbe.

Natovarjanje pa ni edina situacija, ki od udeležencev zahteva, da so zelo zbrani. Mrtvi koti, težko vidna območja in odvračanje pozornosti zaradi hrupa so stalna varnostna tveganja v intralogistiki.

Pravočasno opozorjeni: Linde Safety Guard

Linde Safety Guard je inovativni asistenčni sistem, ki izboljša varnost upravljavca viličarja in pešca v neposredni bližini viličarja. Z aktivnim opozarjanjem v primeru nevarnosti se lahko vsi udeleženi takoj odzovejo. Komponente sistema Safety Guard opozarjajo z zvoki, utripajočimi diodami LED ali vibriranjem, kar je odvisno od uporabe in naprave. Nevarnosti so omejene, še preden pride do telesnih poškodb in materialne škode.

Asistenčni sistem je razvilo zagonsko podjetje Comnovo, ki je od julija 2017 del podjetja Linde Material Handling. Sistem se vgrajuje v vozila za talni transport podjetja Linde Material Handling od začetka leta 2016. Od takrat se je v praksi izkazal v najrazličnejših panogah.

Grafika prikazuje območja uporabe sistema Linde Safety Guard.

Vedno v območju zaščite

Prevelika hitrost, ljudje, ki prečkajo pot ali slaba vidljivost: pri delu z vozili za talni transport lahko pride do nesreče zaradi različnih razlogov. Območja zaščite sistema Linde Safety Guard je mogoče individualno namestiti za vse nevarne situacije.

Nevarne situacije med pešci in viličarji

Vozila za talni transport so lahko nevarna za ljudi na vogalih, prehodih ali vhodih v hale. Linde Safety Guard pravočasno opozori voznika in pešca. Signal se prenaša skozi stene in regale z natančnostjo 10 cm. Opozorila se sprožijo le pri neposrednih nevarnostih, motečih daljših opozoril pa ni.

Prevelika hitrost

Če vozila za talni transport hitro peljejo skozi območja, ki jih pogosto prečkajo zaposleni, lahko pride do nesreč. Nevarno je tudi tam, kjer dolgi, ravni deli poti zavedejo voznika v hitro vožnjo. Linde Safety Guard zmanjša hitrost viličarja na kritičnih območjih.

Nesreče med viličarji

Na nepreglednih križiščih lahko pride do trkov vozil za talni transport. Sistem Linde Safety Guard opozarja vse udeležene voznike pred drugimi viličarji v neposredni bližini križišča. Sprejemnik prikazuje smer, iz katere se približujejo viličarji. Opozorilno razdaljo viličarjev je mogoče nastaviti.

Natančna varnost

Linde Safety Guard izboljša varnost v notranjem prometu. Gleda okoli vogalov in skozi stene, zmanjšuje hitrosti in omogoča prilagoditev vsaki nevarni situaciji.

Linde Safety Guard preprečuje nesreče z opozorilnimi območji. Oddajniki, ki so nameščeni na vozila za talni transport, stene, regale in neposredno na zaposlene, z zgodnjim prepoznavanjem opozarjajo na različne nevarne situacije.

Če obstaja npr. nevarnost trka osebe in stroja, se vozila za talni transport in pešci medsebojno opozorijo. Sprejemnik v viličarju prikazuje, koliko oseb se približuje nevarnemu območju in iz katere smeri. Prenosni oddajnik
opozori pešca. Opozarjanje deluje tudi skozi stene in regale.

Poleg tega je mogoče določiti tudi hitrostna območja. Na teh območjih sistem zmanjša hitrost viličarja in obvesti voznika. To zmanjša število nesreč med viličarji in zaposlenimi na proizvodnem ali komisionirnem območju in tudi na nepreglednih križiščih.

Vse to je mogoče, ker Linde Safety Guard določa položaj označenih predmetov ali oseb z natančnostjo do deset centimetrov in ker so opozorilna območja individualno nastavljiva. Visoka natančnost tudi preprečuje lažne alarme. Za zanesljivost sistema skrbi širokopasovni
radijski signal v območju 4 GHz (UWB), ki preprečuje motnje zaradi omrežij WiFi, Bluetooth ali RFID.

Sistem je mogoče prilagoditi vsem varnostnim potrebam. Sestavljajo ga posamezni moduli, omogoča pa prilagoditev trenutnim nevarnim situacijam na kraju uporabe.

Hiter pregled prednosti

  • Prepoznavanje oseb in območij
  • Opozorilna območja, ki jih je mogoče konfigurirati z natančnostjo do deset centimetrov
  • Prikaz števila in položaja oseb na nevarnem območju
  • Medsebojno opozarjanje oseb in viličarjev
  • Zaznavanje skozi stene in regale*
  • Prilagodljiva in hitra namestitev


* Velja za tipične intralogistične objekte. Preskus v okviru svetovanja.

Voznikova kabina z enoto Truck Unit sistema Linde Safety Guard
Linde Truck Unit

Truck Unit

Truck Unit opozori voznika vozila za talni transport z diodami LED in zvočnimi signali.

Linde Portable Unit

Portable Unit

Portable Unit z zvočnimi signali, LED diodami in vibriranjem opozarja osebe, da se približujejo vozila za talni transport.

Linde senzorji

Senzorji

Tipala zaznajo enote oseb in viličarjev na določenem nevarnem območju.

Linde Truck Unit small

Truck Unit small

Truck Unit small je nameščen na viličar in komunicira s stacionarnimi moduli, kot sta Static Unit ali Zone Marker.

Linde Static Unit

Static Unit

Static Unit označuje nevarne cone na kritičnih območjih, kot so vrata ali slabo pregledna križišča. Okolico opozarja z zvočnimi signali in LED-diodami.

Linde Zone Marker

Zone Marker

Zone Marker določa območja, v katerih je hitrost omejena.

Linde polnilec

Polnilec

Polnilec induktivno polni Portable Unit. Povsem samodejna aktivacija skrbi za optimalno udobje pri upravljanju.

Linde Safety Guard pri podjetju Smurfit Kappa LethoPac

In akcija: Linde Safety Guard v uporabi

Podjetje Smurfit Kappa LithoPac v Nybronu na Švedskem je specializirano za embalažo iz valovitega kartona z ofsetnim tiskom. Je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev papirnate embalaže. V tovarni v mestu Nybro je sodelovanje med viličarji in zaposlenimi tesno in hitro. Varnost je na prvem mestu. Smurfit Kappa LithoPac je sistem Linde Safety Guard vpeljal leta 2021. Sistem je bil v celoti prilagojen individualnim potrebam podjetja, njegova uporaba pa bo v prihodnje še razširjena.