Kako dva avtomatizirana pomočnika zagotavljata učinkovit transport blaga

Pretok blaga namesto čakalnih vrst
Avtonomni visokodvižni viličar L-MATIC podjetja Linde Material Handling v podjetju Poloplast

Ko se povpraševanje in s tem obseg proizvodnje povečata, je to pravzaprav razlog za praznovanje. Toda kako obvladati povečan pretok blaga, ne da bi zaposlene obremenili s ponavljajočimi se transportnimi opravili? Pri predelovalcu plastike Poloplast je odgovor avtomatizacija Linde MH.

»In zdaj k prometu: danes na cestah ni omejitev, vse poteka tekoče, ovir ni pričakovati. Prijeten dan vsem!« Človek je vesel takšne novice na poti v službo ali ob koncu delovnega dneva. Če tudi med dejanskim delovnim dnem ni prometnih zastojev, še toliko bolje. Kar zadeva slednje, imajo zaposleni v podjetju Poloplast GmbH & Co. KG v Leondingu v Zgornji Avstriji srečo oziroma dva avtomatizirana visokodvižna viličarja Linde tipa L-MATICna svoji strani.

Pogled v preteklost: Kopičenje blaga v proizvodnji

Pri podjetju Poloplast, enem vodilnih evropskih podjetij na področju cevi, je nenehno naraščajoč obseg proizvodnje v preteklih letih privedel do resne težave z zastoji v določeni liniji izdelkov. Poleg velikih cevi za kanalizacijo in podobnih izdelkov podjetje proizvaja tudi manjše hišne izdelke za odvodnjavanje. Ti so zapakirani v škatle in nato naloženi na euro palete, nekateri ročno, nekateri avtomatsko. Naloga prevoza gotovih palet iz proizvodnje v skladišče je pripadla sodelavcem v zgodnji izmeni, ki so prevoz opravljali z vlačilci od ponedeljka do petka. »Tukaj delamo v štirih izmenah, sedem dni na teden. Ko je osebje zjutraj prišlo v službo, se je čez noč – da ne govorim o ponedeljkovem jutru – nabralo marsikaj. Potem so se praktično vsi proizvedeni izdelki ob koncu tedna nakopičili v proizvodnji,« pojasnjuje vodja logistike podjetja Poloplast, Ralph Wagenhuber.

Tako je bilo bolj ali manj treba razmišljati o avtomatizaciji.

Odgovorni v podjetju Poloplast so iskali ponudnika na podlagi razmeroma specifičnih idej. Wagenhuber: »Po eni strani nam je bila seveda pomembna čim večja zanesljivost, hkrati pa smo želeli tudi rešitev, ki ne bi zahtevala večjih sprememb naše obstoječe infrastrukture – torej brez ogledal, vodil in tako naprej – tako da bi lahko preprosto prilagodili vozne poti, če bi bilo potrebno.«

Poleg tega je varnostni vidik čisto na vrhu specifikacij – navsezadnje je med proizvodnjo in skladiščenjem vedno veliko prometa viličarjev in pešcev. »Ta »seznam želja« nas je relativno hitro pripeljal do podjetja Linde MH, ki je že tako in tako močno zastopano v našem voznem parku viličarjev,« pojasnjuje vodja logistike Wagenhuber.

 Avtonomni visokodvižni viličar L-MATIC podjetja Linde Material Handling

Avtonomni viličarji imajo »zemljevid v glavi« ...

Skupaj s strokovnjaki za pretovarjanje blaga iz Aschaffenburga so v podjetju Poloplastu v okviru projekta implementirali dva avtonomna visokodvižna viličarja Linde L-MATIC. Geonavigacija viličarjema, ljubkovalno poimenovanima »Tom« in »Jerry«, omogoča popolnoma neodvisno (in seveda mirno) vožnjo med pretočnim skladiščem in devetimi skladiščnimi mesti. Osem od teh se upravlja ročno; to pomeni, da zaposleni nalagajo škatle na palete in po zaključku s pritiskom na gumb pokličejo viličar Linde.

Poleg tega je na voljo avtomatski ovijalni stroj, ki se mu visokodvižni viličar samostojno približa, nato pa ga »osvobodi« gotovih, ovitih palet.

... in so popolnoma integrirani v procese

Na poti v skladišče gresta Tom in Jerry skozi rolo vrata, ki komunicirajo z viličarji prek omaric Combox in se tako sama odpirajo in zapirajo. Viličarja Linde L-MATIC, ki prispeta v pretočno skladišče z gravitacijskim valjčnimi transporterji, prav tako prepoznata, kateri od sedmih transporterjev je trenutno prost. Wagenhuber: »V ta namen smo na vsako polico namestili svetlobno pregrado. Ko je predal poln, viličar Linde prejme ustrezne informacije prek omarice Combox in se odpelje do naslednjega razpoložljivega mesta.«

Ralph Wagenhuber, vodja logistike v podjetju Poloplast
Iskreno povedano, si tukajšnje postopke težko predstavljamo brez obeh viličarjev Linde L-MATIC.

Ralph Wagenhuber, vodja logistike v podjetju Poloplast

Za varnost skrbijo najsodobnejši sistemi

Samostojno natovarjanje in raztovarjanje ter samostojno polnjenje. Tudi to je del portfelja storitev viličarjev Toma in Jerryja. »Če trenutno ni nobenega naročila, se viličar na polnilno postajo pripelje s približno 40 odstotki napolnjene baterije in se polni približno 15 minut. S temi majhnimi vmesnimi polnilnimi postanki zagotavljamo, da sta viličarja lahko na poti tako rekoč ves dan in vse dni v tednu,« je zadovoljen Wagenhuber. Mimogrede, ljudje v Leondingu so zadovoljni tudi s celovitim varnostnim konceptom podjetja Linde MH: Tom in Jerry ne opozarjata nase samo s funkcijo Linde BlueSpot™, ampak s pomočjo LED-diod projicirata jasno vidne rdeče črte na tla hale v stran in v smeri vožnje. In seveda se viličarji samodejno ustavijo, takoj ko se preblizu sprednjega dela premika oseba.

Rezultat: povečan – pretok blaga: zagotovljen

Če opazujete Toma in Jerryja pri delu, kako – v popolnem nasprotju s slavnima risanima soimenjakoma – ležerno vozita po svojih poteh, bi lahko skoraj pozabili, da viličarja opravita ogromno dela. Zmogljiv dvojec vsako leto natovori, prepelje in raztovori približno 60.000 palet. »Iskreno povedano, si tukajšnje postopke težko predstavljamo brez obeh viličarjev. Ljudem v jutranji izmeni se ni treba več ubadati s transportom na dolge razdalje, pridobili smo prostor za nove stroje ter zaradi neprekinjenega pretoka blaga lahko znatno povečali proizvodnjo,« povzema Wagenhuber. »Tukaj nihče ne pogreša zastojev.«

Avtonomni visokodvižni viličar L-MATIC podjetja Linde Material Handling v podjetju Poloplast

Poloplast GmbH & Co. KG

Poloplast GmbH & Co. KG je predelovalec plastike s sedežem v Leondingu pri Linzu v Gornji Avstriji in je eno vodilnih evropskih podjetij na področju cevi. Mednarodno podjetje razvija, proizvaja in prodaja predvsem armirane, večslojne cevne sisteme iz umetne mase – za gospodinjsko odvodnjavanje, pa tudi za gradnjo kanalizacije. Skupaj s hčerinskimi družbami Poloplast trenutno zaposluje približno 370 ljudi. Ko gre za intralogistiko, se specialist za plastiko zanaša predvsem na viličarje podjetja Linde Material Handling; poleg dveh avtonomnih viličarjev L-MATIC se v Leondingu uporabljajo tudi električni in dizelski čelni viličarji.