Visokodvižni viličarji

Okretni strokovnjaki za ranžiranje
Visokodvižni viličar podjetja Linde Material Handling med delom pri podjetju Meggle Wasserburg

Do dve toni, do šest metrov višine, običajno v ozkih hodnikih z malo prostora za manevriranje in kakor hitro je mogoče – popolna naloga za visokodvižne viličarje podjetja Linde Material Handling. Pri transportu, natovarjanju in raztovarjanju ter skladiščenju blaga: visokodvižni viličarji Linde brez težav skladajo težke tovore – na regalih ali na nakladalnih površinah vozil. Glede na izvedbo so nepogrešljivi pomočniki v majhnih skladiščih, na prostem in tudi v velikih skladiščih za transport težkih in velikih tovorov. Linde ponuja pravi viličar za vsako transportno razdaljo, nosilnost in dvižno višino.

Prednosti visokodvižnih viličarjev Linde so še posebej razvidne tam, kjer je potrebno hitro in varno delo – tudi v najožjih hodnikih. Zaradi ozke šasije so visokodvižni viličarji Linde med pretovarjanjem okretni in natančni. S sodobnim sistemom krmiljenja pogona manevrirajo in pospešujejo mirno, varčno in brez sunkov. V primerjavi z viličarji so lažji, kompaktnejši in okretnejši, zato so primernejši za ozke hodnike. Številni modeli imajo tudi dvižni teleskop s prostim dvigom za vožnjo skozi vrata z običajno višino.

Ergonomska glava premičnega krmila, ki uporabnikom omogoča, da zlahka dosežejo vse krmilne elemente, zagotavlja intuitivno in učinkovito upravljanje viličarja. Zaradi nizko nameščenega premičnega krmila pri modelih z zunanjim krmiljenjem je voznik vedno na varni razdalji od viličarja. Asistenčni sistem Linde Load Management skrbi za dodatno varnost v skladišču: prikazuje, kdaj se nosilnost približuje zgornji meji, optimizira hitrost vožnje glede na delovne razmere in prikazuje maksimalno višino skladiščenja.

Več informacij

Visokodvižni viličarji so razdeljeni v tri kategorije: ročni, delno ročni in popolnoma električni. Ročni visokodvižni viličarji – znani tudi kot hidravlični visokodvižni viličarji – uporabljajo dvižno hidravliko, zato je za njihovo upravljanje potreben velik fizični napor. Delno električni visokodvižni viličarji imajo dvižni motor, transport pa poteka ročno. Električni visokodvižni viličarji imajo dvižni in pogonski motor. Visokodvižni viličarji podjetja Linde Material Handling so brez izjeme popolnoma električni.

Z zunanjim krmiljenjem in stojiščem: visokodvižni viličarji Linde

Visokodvižni viličarji z zunanjim krmiljenjem

Visokodvižni viličarji z zunanjim krmiljenjem, pri katerih upravljavec med hojo s premičnim krmilom upravlja viličar, so ekonomična rešitev za kratke transportne razdalje. Z električnim motorjem lahko tovor varno in natančno dvignete na želeno višino. Vozila za talni transport z zunanjim krmiljenjem se še posebej izkažejo tam, kjer sta potrebna odlična okretnost in majhen polmer obračanja. V delavnicah, hladilnicah in rastlinjakih ter vrtnih centrih in supermarketih: transport blaga sodi med specializirana področja visokodvižnih viličarjev z zunanjim krmiljenjem.

L06–16 AC

Kompaktni viličarji L06–L16 AC zlagajo in prevažajo majhne in srednje velike tovore, kjer je prostora malo, razdalja pa kratka.

Več informacij

L10–L12

Z električnimi visokodvižnimi viličarji L10–L12 z ozko šasijo in dobro vidljivostjo skozi dvižni teleskop lahko varno manevrirate tudi v ozkih prostorih.

Več informacij

L10–L12 AS

Električni viličarji s pomičnimi rokami s spodaj zaprtimi odprtinami vilic hitro transportirajo palete in majhne zabojnike v ozkih prostorih.

Več informacij

L14 C

L14 C natančno in učinkovito transportira lahke do srednje težke tovore, kot so palete, mrežaste palete in paletne škatle.

Več informacij

L14–L20

Poleg električnega krmiljenja imajo zmogljivi viličarji L14–L20 tudi visoko nosilnost in so idealni za uporabo v ozkih hodnikih ali dvigalih.

Več informacij

D06–D08

Okretni viličarji z dvojnim dvigom D06–D08 so idealni za uporabo povsod, kjer potrebujejo hiter transport in komisioniranje.

Več informacij

D10

Viličar z dvojnim dvigom D10 prevaža dve paleti hkrati ter tako omogoča hiter materialni tok v ozkih in prometnih okoljih.

Več informacij

D12 – D14

Viličarji z dvojnim dvigom D12–D14 so prilagodljivi in zmogljivi mojstri za vse, ki lahko hkrati prevažajo dve paleti.

Več informacij

MM10/ML10

Električna viličarja ML10 in MM10 omogočata zelo prilagodljivo uporabo – na primer kot ergonomski komisionirni viličar ali za transport lažjega tovora.

Več informacij

Visokodvižni viličar z zložljivim stojiščem

Visokodvižni viličarji, ki jih je mogoče po izbiri uporabljati kot vozila za talni transport z zunanjim krmiljenjem ali stojiščem, so idealni za pretovarjanje srednje težkih tovorov na kratkih do srednje dolgih razdaljah. Viličarji z zložljivim stojiščem so še posebej učinkoviti pri uporabi v skladiščih na prostem, dostavnih območjih in v skladiščih, kjer ni treba premagovati dolgih razdalj, ampak transportirati srednje težke tovore. Linde ponuja ustrezen model glede na zahtevano dvižno višino, nosilnost in višino odprtine vrat.

D12–D14 AP

Zaradi zložljivega stojišča je možno vsestranski viličar z dvojnim dvigom D12–D14 AP prilagodljivo uporabljati tudi kot model, ki omogoča vožnjo.

Več informacij

D12 HP AP

Zložljivo stojišč pomeni, da je viličarje z dvojnim dvigom D12 HP AP mogoče uporabljati v načinu, ki omogoča vožnjo, ali kot model z zunanjim krmiljenjem.

Več informacij

L14–L20 AP

Modeli L14–L20 AP z zložljivim stojiščem omogočajo učinkovito in hitro pretovarjanje na srednjih dvižnih višinah.

Več informacij

L 14–L16 AS/AS AP

Kompaktni viličarji s pomičnimi rokami L14–L16 AS/AS AP so namenjeni hitremu delu s paletami na majhnih površinah – omogočajo transport z zunanjim krmiljenjem z zloženim stojiščem ali vožnjo na viličarju na spuščenem stojišču.

Več informacij

Visokodvižni viličar s stojiščem

Z visokodvižnimi viličarji s stojiščem lahko preprosto transportirate tovore na dolge razdalje tik nad tlemi ter jih dvigujete in spuščate. Izbirno so na voljo litij-ionske baterije, ki jih je mogoče hitro in preprosto napolniti prek katere koli električne vtičnice. Zaradi vzdržljivosti in ergonomskega delovnega mesta – stoje ali sede – so visokodvižni viličarji s stojiščem še posebej primerni za daljše razdalje s težjimi tovori, na primer v zunanjih skladiščih in dostavnih območjih, za natovarjanje in raztovarjanje tovornjakov ter na proizvodnih linijah. Glede na zahtevano višino dviga, nosilnost in lokalne razmere so lahko visokodvižni viličarji opremljeni z dvojno ali trojno dvižno konstrukcijo.

D10 FP

Zmogljiv viličar z dvojnim dvigom D10 FP s širino šasije le 720 mm je izjemno okreten tudi v najožjih prostorih.

Več informacij

D12 RW

Vsestranski viličar z dvojnim dvigom D12 RW, ki je opremljen z voznikovim sedežem, je hiter in ergonomičen pri transportu dveh palet na srednje in dolge razdalje.

Več informacij

D12 R

Visokodvižni viličar z dvojnim dvigom D12 R z voznikovim sedežem hitro in učinkovito transportira dve paleti – tudi na srednje in dolge razdalje.

Več informacij

D12 S–D12 SF

Viličarji z dvojnim dvigom D12 S/SF imajo ozko šasijo za manevriranje v najožjih prostorih.

Več informacij

D12 HP SP

Viličarji z dvojnim dvigom D12 HP SP so visokozmogljivi viličarji za natovarjanje in raztovarjanje, skladiščenje in transport.

Več informacij

D12–D14 SP

Viličarji z dvojnim dvigom D12–D14 SP Linde so vsestransko uporabni in ponujajo izjemno varnost in udobje.

Več informacij

L14–L16 R/Ri

Visokodvižni viličarji L14–L16 R omogočajo visoke dvižne višine in vozniku nudijo najboljši možni pregled nad tovorom in okolico.

Več informacij

L14–L16 RW

Visokodvižni viličarji L14–L16 RW omogočajo maksimalno dvižno višino z zelo težkim tovorom – tudi na srednjih in dolgih razdaljah.

Več informacij

L14–L16 SP

Vsestranski visokodvižni viličarji L14–L16 SP so popolni za učinkovito pretovarjanje na višinah do pet metrov.

Več informacij

Visokodvižni viličarji Linde so primerni za široko področje uporabe: od pretovarjanja v skladiščih z ozkimi hodniki do skladiščenja velikih tovorov in zlaganja škatel v regalne sisteme. Linde ponuja visokodvižne viličarje z različnimi dvižnimi širinami za vsako uporabo. Visokodvižni viličarji Linde so na voljo v dveh različicah, ki ustrezata posameznemu področju uporabe: na eni strani so klasični viličarji z zunanjim krmiljenjem s premičnim krmilom, na drugi pa modeli s stojiščem ali sedežem.

Lastnosti

VARNOST

Visokodvižni viličarji morajo hitro peljati od točke A do točke B, manevrirati v ozkih hodnikih in prevažati težke tovore. Varnost upravljavca je pri tem na prvem mestu. Dolgo, nizko nameščeno premično krmilo viličarja z zunanjim upravljanjem, vedno poskrbi za zadostno varnostno razdaljo med viličarjem in upravljavcem. Upor v končnem položaju preprečuje, da bi se premično krmilo ob sprostitvi sunkovito premaknilo nazaj. Zasnova ročaja premičnega krmila ščiti roke upravljavca, nizka šasija pa preprečuje morebitne poškodbe stopal. Optimizirana vidljivost skozi dvižni teleskop zagotavlja varno manevriranje. Varnostni sistem Linde Safety Speed samodejno prilagaja hitrost vožnje kotu nagiba premičnega krmila. Pri vožnji skozi zavoje se hitrost samodejno zmanjša in viličar samodejno zavira, ko spustite stikalo za vožnjo.

ERGONOMIJA

Pri visokodvižnih viličarjih z zunanjim krmiljenjem ima ergonomija še posebej pomembno vlogo. Viličarje pogosto uporabljajo za najzahtevnejša dela na kratkih in srednjih razdaljah. Da bi lahko upravljavec visokodvižni viličar krmilil s čim manj fizičnega napora, Linde pri številnih modelih uporablja električno servokrmiljenje. To poveča okretnost viličarja in tako olajša ravnanje s tovorom. Pri visokodvižnih viličarjih motor z velikim navorom zagotavlja hitro pospeševanje, ki ga je možno še dodatno povečati (Booster). Tako viličarji varno in zanesljivo obvladujejo tudi zahtevne vozne razmere, kot so strme klančine.

UPRAVLJANJE

Kompaktni in okretni: to je najboljši opis visokodvižnih viličarjev Linde. Viličarji so izdelani za ozke hodnike in skladiščne prostore. To omogočajo majhne dimenzije viličarja in okretno premično krmilo. Prilagojena tehnična oprema zagotavlja dodatno podporo: s funkcijo počasne vožnje lahko z visokodvižnimi viličarji s premičnim krmilom v navpičnem položaju manevrirate s hitrostjo 1,5 km/h, kar je idealno za zelo ozke prostore. Funkcija Soft Landing preprečuje obrabo vilic in ščiti tovor med spuščanjem. Poleg tega Linde visokodvižne viličarje po želji opremi tudi z osnovnim dvigom. Tako je lažje premagati nakladalne ploščadi, naklone ali neravna tla.

SERVIS

Visokodvižni viličarji Linde združujejo izjemno razpoložljivost in minimalne stroške vzdrževanja. Za viličarje je značilna zelo stabilna konstrukcija, v katero so varno vgrajeni vsi električni deli. Robustna šasija in izmenični motor, ki ne potrebuje vzdrževanja, dodatno podaljšata življenjsko dobo. Glede na vrsto uporabe je treba viličar servisirati le enkrat na leto. Zaradi izpopolnjene konstrukcije in tehnologije viličarja lahko servisni tehnik vzdrževanje opravi hitro in enostavno. Vsi pomembni sestavni deli viličarja so zlahka dostopni pod pokrovom motorja. Prek sistema vodila CAN je možno vse servisne podatke hitro odčitati s pomočjo prenosnega računalnika. Na tej podlagi je mogoče nastaviti parametre delovanja glede na vrsto uporabe viličarja.

POVEZLJIVOST

Sistem za upravljanje voznega parka Linde zagotavlja vse informacije. Digitalni večfunkcijski zaslon uporabnikom v vsakem trenutku prikazuje izčrpne informacije o trenutnem stanju viličarja. Na zaslonu je mogoče hitro preveriti napolnjenost baterije, obratovalne ure in stanje vzdrževanja. Opozorilna lučka opozarja, da je potrebno vzdrževanje. Na ta način sistem connect poveča učinkovitost upravljanja voznega parka in razpoložljivost vsakega posameznega viličarja.

Pregled prednosti visokodvižnega viličarja

Okretnost

Visokodvižni viličarji Linde so zaradi kompaktne zasnove izjemno okretni. Krmiljenje je lahkotno, pogon pa zmogljiv.

Varnost

Kombinacija nizko nameščenega premičnega krmila, nizke šasije in dobre vidljivosti skozi dvižni teleskop poskrbi za varen transport ter natovarjanje in raztovarjanje.

Natančnost

Ergonomsko in intuitivno zasnovano premično krmilo omogoča izjemno natančno in okretno upravljanje.

Ekonomičnost

Lahko dosegljive komponente in sistem vodila CAN za hitro analizo podatkov viličarja skrajšajo servisne postopke in povečajo razpoložljivost.

Prilagojeni visokodvižni viličarji

Vsak postopek natovarjanja/raztovarjanja ali transporta je drugačen. Linde zato ponuja številne različice visokodvižnih viličarjev, ki se razlikujejo po serijski opremi. Na voljo so različni koncepti upravljanja, vključno z modeli z zunanjim krmiljenjem ali stojiščem in z različnimi izvedbami dvižnega teleskopa. Za vsako uporabo obstaja vsaj ena ustrezna rešitev. Linde skupaj s prodajnimi partnerji ponuja tudi prilagojene posebne modele ali dodatno opremo.

Pogosta vprašanja – pogosta vprašanja o visokodvižnih viličarjih

Katere vrste visokodvižnih viličarjev so na voljo?

Linde ponuja visokodvižne viličarje v treh različnih izvedbah, ki se razlikujejo predvsem glede na uporabo in nosilnost. Glede na področje in zahteve lahko izberete med naslednjimi: visokodvižni viličarji z zunanjim krmiljenjem, visokodvižni viličarji z zložljivim stojiščem in visokodvižni viličarji s fiksnim stojiščem.

Kje se uporabljajo visokodvižni viličarji?

Visokodvižni viličarji so z vidika uporabe zelo raznoliki. Glede na izvedbo se lahko uporabljajo v majhnih in velikih skladiščih, na prostem ter za natovarjanje in raztovarjanje vozil. Visokodvižni viličarji so preprosta in kompaktna rešitev za transport tovorov in palet, ki jih je treba dvigniti in spustiti več metrov.

Kaj je osnovni dvig?

Osnovni dvig omogoča večji odmik od tal. Tako sta transport in manevriranje s tovorom preprosta tudi na naklonih, nakladalnih ploščadih in neravnih površinah. Osnovni dvig dvigne samo pomične roke viličarja.

Kako visoko lahko visokodvižni viličarji dvignejo palete?

Najzmogljivejši modeli lahko pretovarjajo in skladiščijo dve paleti hkrati. Dosežejo dvižno višino do 6216 mm in imajo nosilnost do 2000 kg.

Leasing, nakup ali najem?

Ko najdete viličar, ki ga iščete, stopite v stik z nami! Z veseljem vam bomo svetovali glede financiranja visokodvižnega viličarja – ne glede na to, ali potrebujete pomočnika le za nekaj ur ali za neprekinjeno vsakodnevno uporabo: Linde za vse potrebe nudi ustrezno ponudbo za najem, najem pred nakupom, izposojo, leasing ali nakup. Svetovalna služba podjetja Linde vam ponuja pregled vseh možnosti.