Linde Load Management Advanced za visokodvižni viličar

Asistent za varno pretovarjanje blaga
Visokodvižni viličar podjetja Linde z asistenčnim sistemom Linde Load Management

Varnost oseb in blaga

Napake upravljavcev so najpogostejši vzrok nesreč v intralogistiki. Z nenehno naraščajočim obsegom dela narašča tudi možnost delovnih nesreč. Pritisk zaradi zahtev po hitrejšem in produktivnejšem delu lahko vodi do stresa in utrujenosti. Posledica: popuščanje zbranosti in v najslabšem primeru usodne nesreče.

Tudi če je upravljavec visokodvižnega viličarja popolnoma osredotočen, je pogosto težko pravilno oceniti nevarno situacijo: Kako težek je trenutni skupni tovor? Kako visoko je še mogoče dvigniti tovor? Kakšna je ustrezna hitrost glede na težo in dvižno višino?

Asistenčni sistem Linde Load Management Advanced ima odgovor na točno ta vprašanja, opozori upravljavca in po potrebi tudi varnostno poseže v delovanje.

Pregled funkcij

Vidno opozorilo, aktivno krmiljenje

Asistenčni sistem Linde Load Management Advanced omogoča preprostejše in varnejše pretovarjanje blaga z visokodvižnim viličarjem. Upravljavcu daje jasne vizualne in zvočne opozorilne signale na velikem barvnem zaslonu. Če dejanska teža tovora preseže največjo nosilnost, se dvižna funkcija samodejno blokira, da prepreči kritične situacije. Poleg tega Linde Load Management Advanced aktivno uravnava hitrost vožnje in pospeševanje glede na dvižno višino, težo tovora in krmilni kot. Sistem upošteva zaporedje, ki je odvisno od tveganja:

1. Opozorilo ob približevanju mejnemu območju

Rumeni opozorilni simbol signalizira približevanje mejni nosilnosti, hkrati pa se oglasi opozorilni zvok. Upravljavec visokodvižnega viličarja na zaslonu vidi trenutno in največjo možno dvižno višino, ki je mogoča s trenutno težo tovora.

2. Opozorilo, ko je dosežena preostala nosilna zmogljivost

Ko je dosežena mejna nosilnost, se prikaže opozorilo, ki ga mora upravljavec potrditi, da lahko nadaljuje s pretovarjanjem. Tako ve, da varno pretovarjanje kmalu ne bo več zagotovljeno.

3. Opozorilo in blokada dvižne funkcije

Če upravljavec prekorači mejno vrednost nosilnosti, se prikaže rdeč opozorilni simbol in oglasi se opozorilni zvok. Poleg tega se dvižna funkcija blokira.

Visokodvižni viličar podjetja Linde z zaslonom asistenčnega sistema Linde Load Management Advanced

Load Management Advanced v praksi

Pomoč pri vsakodnevnem pretovarjanju

Zaposleni imajo pogosto malo izkušenj še posebej pri pretovarjanju velikega, težkega in dolgega blaga različnih dimenzij. Če upravljavec napačno presodi izračun preostale nosilne zmogljivosti, lahko to hitro postane varnostno tveganje zanj ali za druge zaposlene v skladišču. Računanje dovoljene dvižne višine blaga s pomočjo diagrama nosilnosti je zelo težavno. Če pa se zaposleni zanesejo zgolj na svoje občutke, se lahko viličar v najslabšem primeru prevrne. Napake pri upravljanju se lahko hitro pojavijo tudi pri transportu ali ranžiranju tovora zaradi npr. vožnje z dvignjenim tovorom ali premočnega sunka v ojnico.

Vse na dosegu

Linde Load Management Advanced prikazuje pomembne podatke o nosilnosti na velikem barvnem zaslonu: na eni strani dejansko težo na vilicah, na drugi strani trenutno in maksimalno dovoljeno dvižno višino. Poleg tega opozori upravljavca, ko se vilice približajo mejni nosilnosti. Če upravljavec kljub temu nadaljuje z dvigovanjem tovora, se dvižna funkcija izklopi in tako prepreči varnostno-kritično situacijo. Upravljavec ne more več dvigniti vilic, lahko jih samo še spusti.

Da vilice ne obtičijo na regalu s tovorom na višini več metrov, je na voljo možnost izklopa blokade in nadaljnjega dviganja tovora. V tem primeru mora upravljavec predhodno aktivno potrditi opozorilo.

Nadzor hitrosti v realnem času

Natančne informacije o teži tovora in dvižni višini so namenjene tudi prilagajanju pospeševanja in hitrosti vožnje visokodvižnega viličarja glede na krmilni kot, težo tovora in dvižno višino. To ščiti upravljavca pred premočnim sunkom v ojnico pri večji hitrosti ali pred prehitrim pospeševanjem z dvignjenim tovorom. Zaradi obeh manevrov bi se viličar znašel v nestabilnem položaju.

Pregled prednosti

Določitev preostale nosilne zmogljivosti

Pomoč upravljavcu in takojšnja pozornost pri približevanju mejnemu območju.

Optimizirana hitrost vožnje

Omogoča varno delo v vsaki situaciji, minimizira tveganje nesreč in nudi podporo pri mejnih obremenitvah.

Informacije na zaslonu

Vse na vpogled: pregled nad dejansko težo tovora in maksimalno višino skladiščenja.

Varno in učinkovito

Sistem izboljša varnost in hkrati skrbi za učinkovito pretovarjanje.