X35 med delom v podjetju Ensinger

Iznajdljiv v vsaki situaciji
Električni viličar X35 podjetja Linde Material Handling prevaža zaboje za pijačo v podjetju Ensinger

Najboljše z dveh svetov – za najboljše iz narave. To je najboljši način za opis testne vožnje novega viličarja X35 Linde pri podjetju Ensinger Mineral-Heilquellen. Novi zmogljivostni razred električnih viličarjev ni prepričal vodstva uveljavljene blagovne znamke mineralne vode z bogato tradicijo zgolj z vidika trajnosti, temveč tudi z izjemno zmogljivostjo.

Največja mogoča učinkovitost rabe naravnih virov: kar je danes običajno v večini industrijskih panog, ima v Ensingenu, nedaleč od Stuttgarta v Nemčiji, že dolgo tradicijo. Ensinger Mineral-Heilquellen GmbH že več kot pol stoletja pridobiva morda najpomembnejšo surovino na svetu: svežo izvirsko mineralno vodo, ki jo pridobivajo iz osmih globokih vodnjakov v bližnjem naravnem parku. Zato ni čudno, da je spoštovanje okolja že dolgo izjemnega pomena za zaposlene v podjetju Ensinger. Podjetje podpira najrazličnejše naravovarstvene projekte, pridobiva električno energijo s fotovoltaiko, dobilo pa je celo okoljsko nagrado zvezne dežele Baden-Württemberg. Danes je vodstvo srednje velikega podjetja za pridobivanje mineralne vode še posebej ponosno, da je podjetje podnebno nevtralno v skladu z obsegom 1 in 2.

Ena od glavnih lastnosti podjetja Ensinger je trajnost, zato se elektrifikacija naših viličarjev odlično ujema s to usmeritvijo.

To zagotavlja, da proizvodni procesi družinskega podjetja ne povečujejo količine toplogrednih plinov, ki škodujejo podnebju. Več kot hvalevreden dosežek, predvsem z vidika ogromnih količin: neverjetnih 600.000 litrov mineralne vode, penečih sadnih pijač, napitkov za fitnes in drugih pijač zapusti Ensingerjevo halo za natovarjanje vsak dan! Poleti podjetje brez težav proizvede 3,8 milijona litrov pijač tedensko. Ni treba posebej poudarjati, da je pretovarjanje takih količin mogoče samo z zelo učinkovitimi logističnimi procesi. »Zmogljivi čelni viličarji so za nas ključni,« razlaga direktor podjetja Ensinger Frank Lehmann. »Zato smo še toliko bolj veseli, da novi električni viličar X35 Linde ponuja zmogljivost viličarja z motorjem z notranjim zgorevanjem, vendar brez emisij.«

Električni viličar X35 Linde natovarja tovornjak z zaboji za pijačo podjetja Ensinger

S polno hitrostjo naprej!

Električni viličarji in industrija pijač: kombinacija, ki si je nekateri iz navade še vedno ne morejo predstavljati v pozitivni luči, pri podjetju Ensinger pa jo že dolgo s pridom uporabljajo. Od skupno 22 viličarjev Linde, ki jih za logistične naloge uporablja proizvajalec mineralne vode, jih dvanajst uporablja svinčevo-kislinske ali litij-ionske baterije. In ker je trajnost tu rdeča nit vsakodnevnega življenja, jih bo kmalu še več – v kolikor bodo ustrezni z vidika zmogljivosti. Tu pa v ospredje stopi novi viličar X35 Linde, ki ga v podjetju trenutno preskušajo v okviru terenskega preizkusa, preden bo uradno predstavljen na trgu. Vodja logistike Manfred Rivoir na kratko opiše zahteve pri podjetju Ensinger: »Pri nas viličarje res ženemo. Ko viličar zapelje v halo za natovarjanje, odloži prazne zaboje, nato pa takoj prevzame palete z zaboji polnih steklenic – vse se mora odvijati zelo hitro.«

»Oprema je zasnovana za transport treh palet hkrati, kar pomeni, da lahko na vilicah prevažamo do 2400 kilogramov, kar je odvisno od tega, ali gre za steklenice ali plastenke.« Zlasti v poletnih mesecih, ko je povpraševanje po mineralni vodi in brezalkoholnih pijačah veliko, gre vse hitreje tudi pri transportu praznih zabojev. Vozila za talni transport med drugim zalagajo dve postaji za zlaganje, eno za plastenke in eno za steklenice, pri katerih podjetje v zadnjih letih opaža močno povečanje povpraševanja. Viličarji se uporabljajo za natovarjanje in za prevoz praznih zabojev v okviru zahtevnega dvoizmenskega delovanja. Ali lahko novi viličar X35 Linde tekmuje s svojimi Ensingerjevimi kolegi, ki imajo motorje na stisnjen zemeljski plin?

Zmogljiv, vendar čist

Na kratko: lahko. »Viličar je izjemen,« pravi strokovnjak za logistiko Manfred Rivoir. »Jasno se vidi razvojni preskok – stroj je izjemno vodljiv, izjemno učinkovit, izjemno hiter in se kljub zahtevnim delovnikom nikoli ne utrudi.« Ensingerjevi logistični strokovnjaki so navdušeni predvsem nad velikim navorom, ki ga viličar med drugim razvije s povsem novim sinhronskim reluktančnim motorjem. Voznik viličarja Davide Maggio je navdušen: »Z X35 lahko veliko hitreje natovorim in raztovorim tovornjak. Pod pokrovom je res veliko moči, a je kljub temu zelo miren in tih.« Agregate viličarja X35 z energijo oskrbuje preverjena visokozmogljiva baterija Li-ION Linde. Ta je tako zmogljiva, da je viličar mogoče uporabljati brez težav dve izmeni. Vse, kar potrebuje, je eno kratko polnjenje na izmeno med odmorom.

Zaposleni polni električni viličar X35 Linde
Električni viličar X35 Linde prevaža zaboje za pijačo v podjetju Ensinger
Električni viličar X35 Linde prevaža zaboje za pijačo v podjetju Ensinger
Zaposleni polni električni viličar X35 Linde
Električni viličar X35 Linde prevaža zaboje za pijačo v podjetju Ensinger
Električni viličar X35 Linde prevaža zaboje za pijačo v podjetju Ensinger

»Iskreno, viličar je povzročil celo nekaj tekmovalnosti v naši ekipi, ker ga želijo voziti vsi hkrati,« nam je skrivnost o svojih kolegih zaupal vodja logistike Manfred Rivoir. »X35 smo preskusili tako v hali za natovarjanje kot za prevoz praznih zabojev – nihče ga ni hotel vrniti.« Priljubljen pa ni le zaradi izjemne zmogljivosti in ogromnega navora. Ta novinec podjetja Linde se izkaže tudi z vidika ergonomije ter pregleda nad tovorom in okolico. Voznik viličarja Enes Sulic nam je zaupal svoje izkušnje: »Od zunaj ni videti tako velik, ko pa sediš v kabini, je občutek zelo dober. Zelo je pregleden in omogoča odlično ranžiranje – prava raketa.« Vodja logistike Manfred Rivoir je povzel: »Vozil sem veliko viličarjev, zato sem imel občutek, da vem, kako se stvari streže, a smo bili vsi zelo presenečeni nad tem, kako zmogljiv in ekonomičen je X35 z vidika porabe energije.«

Električni viličar X35 Linde sklada zaboje za pijačo v podjetju Ensinger

Ensinger Mineral-Heilquellen GmbH

Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1952, je še vedno v družinski lasti in je danes vodilni proizvajalec mineralne vode v zvezni deželi Baden-Württemberg. Tradicionalno podjetje zaposluje približno 170 ljudi in letno proizvede okoli 120 milijonov litrov vrhunskih pijač v prostorih podjetja v bližini velikega okrožja Vaihingen/Enz v kraju Ensingen. Podnebno nevtralno proizvodno podjetje je že prejelo okoljsko nagrado zvezne dežele Baden-Württemberg za celovito angažiranost na področju trajnosti, poleg tega pa podeljuje lastno okoljsko nagrado in s tem podpira ekološko kmetovanje v regiji.