Viličarji z motorjem z notranjim zgorevanjem podjetja Linde Material Handling s hidrostatičnim pogonom
S hidrostatičnim pogonom do večje zmogljivosti pretovarjanja

Dizelski in plinski viličarji

Natančno in hitro

Hitro pretovarjanje je mogoče samo, če se viličarji ponašajo z natančnim prenosom moči in krmiljenjem. To prihrani čas in izboljša zmogljivosti pretovarjanja. Linde Material Handling pri razvoju viličarjev z motorji z notranjim zgorevanjem že desetletja postavlja standarde na področju produktivnost in ekonomičnosti.

Sodelovanje hidrostatičnega pogona, dvopedalnega krmiljenja in sistema Linde Load Control ter izjemna ergonomija viličarjev Linde zagotavljajo, da lahko voznik v vsaki situaciji natančno in hitro izvede vse vožnje in postopke dviganja. Zaradi pametnega krmiljenja in usklajevanja dizelskih motorjev, motorjev na pogonski plin in motorjev na stisnjen zemeljski plin je vedno na voljo dovolj moči.

Drugo ključno razvojno načelo viličarjev Linde z motorjem z notranjim zgorevanjem je varnost, kamor sodi dobro premišljena konstrukcija. Vse komponente in sestavni deli so še posebej robustni, vendar hkrati zagotavljajo optimalno vidljivost. Poleg tega različni mehanski in električni sistemi izboljšajo aktivno in pasivno varnost viličarjev.

Široka ponudba viličarjev Linde z motorji z notranjim zgorevanjem zajema viličarje z nosilnostjo od 1,4 do 18 ton.

Ključna beseda je hidrostatika

Pri hidrostatičnem pogonu motor z notranjim zgorevanjem poganja črpalko. Ta prenaša moč tlaka olja prek zaprtega tokokroga na oba hidravlična motorja pogonske osi. Količino in smer pretoka olja – in s tem hitrost in smer vožnje – nadzoruje voznik z dvema pedaloma: to je dvopedalno krmiljenje Linde. Viličar spremeni smer vožnje zgolj s spremembo pedala. Zaprti oljni tokokrog zavira viličar, zato zavorni sistem ni potreben. Enako velja za sklopko in menjalnik, zato hidrostatični pogon Linde deluje brezstopenjsko, povsem enakomerno in brez sunkov. Viličarji Linde z motorji z notranjim zgorevanjem svojo natančnost in učinkovitost dolgujejo temu inovativnemu prenosu moči.

Motor z notranjim zgorevanjem viličarja Linde z motorjem z notranjim zgorevanjem

Varčni in robustni viličarji

Učinkovito pretovarjanje, ergonomska delovna mesta, obsežni varnostni paketi – te smernice so oblikovale razvoj najnovejše generacije viličarjev z motorjem z notranjim zgorevanjem. Zato imajo viličarji npr. zelo varčne motorje. Zaradi redkih servisnih intervalov lahko viličarji obratujejo po več ur brez prekinitev. Preprosto dostopni servisni moduli zagotavljajo, da so vsi vzdrževalni postopki opravljeni brez težav.

Zdravo delo

Razvijalci so v središče načrtovanja viličarja postavili voznika, glavno načelo pa je ergonomija. To jasno ponazarjajo nastavljivi nasloni za roke in udobni sedeži, ki ščitijo hrbet. Gumijasti ležaji na oseh, valji dvižnega teleskopa in nagibni valji ter udobni sedeži blažijo sunke, ki se prenašajo na voznika.

Pomemben je tudi sistem Linde Load Control, ki je povezan z dvopedalnim krmiljenjem. Voznik s stopali upravlja vožnjo, hkrati pa s konicami prstov krmili dvižne funkcije. Ta koncept upravljanja zmanjša nepotrebne gibe, vozniki pa lahko delajo dlje časa, ne da bi se utrudili.

Varno na poti z viličarjem

Varnost voznika in tovora pri vseh viličarjih zagotavljajo številni dejavniki, kot so npr. zelo dobra vidljivost, asistenčni sistemi in različni konstrukcijski varnostni elementi – od okvirja Linde Protector Frame pri modelih do pet ton do protiuteži, ki je optimizirana za čim boljšo vidljivost pri težkih viličarjih. S tem viličarji Linde z motorjem z notranjim zgorevanjem nudijo visoko varnost za voznika in okolico v vsaki delovni situaciji.

Nenehen razvoj

Nenehne izboljšave so temeljni pristop podjetja Linde Material Handling. Tako npr. že vrsto let izpopolnjujemo hidrostatični pogon in s tem nenehno izboljšujemo učinkovitost viličarja z motorjem z notranjim zgorevanjem in njegovo prijaznost do okolja. Cilji so visoka razpoložljivost, nadpovprečna zmogljivost in maksimalna varnost.

Izjemen primer inovacij podjetja Linde so asistenčni sistemi, kot je Linde Safety Pilot, ki izboljšajo tako obratovalno varnost kot produktivnost. Na primer Engine Protection System (EPS) preprečuje resne poškodbe motorja. Sistem spremlja pomembne parametre motorja, kot sta raven olja ali tlak olja, in opozori voznika v primeru preobremenitve. Če se voznik ne odzove, EPS vklopi zelo počasno vožnjo.

Večja učinkovitost

S hidrostatičnim pogonom in sistemom Linde Load Control lahko voznik natančno in hitro krmili vse funkcije vožnje in dvižnega teleskopa.

Večja varnost

Optimalna vidljivost in različni asistenčni sistemi vsakodnevno skrbijo za večjo varnost.

Večja varčnost

Hidrostatika Linde deluje brez menjalnika, sklopke, diferenciala in bobnastih zavor. Posledici sta mala obraba in nizki servisni stroški.

Večja robustnost

Izkazala se je tudi kombinacija hidrostatičnega neposrednega pogona in robustnih motorjev, še zlasti pri nenehni veliki obremenitvi in veliko urah obratovanja. Veliko komponent sploh ne potrebuje vzdrževanja.

Večja udobnost

Velikost in oprema kabin temeljita na standardih avtomobilske industrije – najboljši pogoji za hitro in sproščeno delo.

Viličar po meri

Vsaka uporaba je drugačna. Zato Linde pri vsaki seriji ponuja različne modele in različne možnosti opreme, ki so del običajne serijske proizvodnje. Na ta način je vsak viličar prilagojen posameznim zahtevam uporabe in stranka lahko v celoti izkoristi njegove zmogljivosti.

Za zahteve kupcev, ki jih razpoložljive serijske možnosti ne zajemajo, skrbijo strokovnjaki v prodajni organizaciji. Zahtevo analizirajo in skupaj z razvijalci in proizvodnjo razvijejo prilagojeno rešitev za potrebno uporabo.

Poleg tega Linde opremlja tudi rabljene viličarje z mnogimi rešitvami za naknadno vgradnjo – od ogrevanja in klimatske naprave (vsebuje fluorirane ogljikovodike) do vgrajenih pomikal ali delovnih žarometov LED. Tako so obstoječi viličarji vedno znova opremljeni z najnovejšo tehnologijo.