Uporaba analize Linde Safety Scan v podjetju CTL Celltechnik

Objektivni pogled na varnost
Pregled nevarnih točk v proizvodnji podjetja CTL

Ko gre za morebitna tveganja v intralogistiki, je pogled od zunaj lahko zlata vreden. Take izkušnje imajo v podjetju CTL Celltechnik Lodenau na Saškem. S celovitim sistemom Linde Safety Scan je uspelo specialistu za vlaknaste materiale bistveno zmanjšati tveganje za nesreče pri notranjem pretovarjanju blaga.

Isti postopki z enakimi gibi rok iz dneva v dan: učinkovito, utečeno, rutinsko. Kot je znano, velik del življenja preživimo na »avtopilotu«. To vsekakor prinaša koristi. Če bi se na primer še leta pozneje popolnoma zavedali vsake od neštetih dejavnosti med vožnjo avtomobila – od pogleda v ogledalo do menjave prestav – bi naši možgani hitro dosegli svoje meje. Ima pa avtopilot tudi slabo plat, ki je še posebej očitna v profesionalnem okolju.

Razvpiti tunelski vid ...

Izjemno otežuje objektivno ovrednotenje utečenih procesov v podjetju in morebitno uvedbo boljših rešitev. Ta pojav je še posebej pomemben za varnost pri delu, kot potrjuje Volker Altus, vodja tehnologije in proizvodnje pri podjetju CTL Celltechnik Lodenau GmbH & Co. KG: »Čeprav smo vedeli, da na nekem mestu naše intralogistike gotovo obstaja potencialna nevarnost, smo želeli, da to nevtralno in kritično preverijo zunanji strokovnjaki. In kaj naj rečem, rezultati so nas res presenetili.«

Na območju obrata je veliko prometa

Podjetje CTL Celltechnik iz Lodenaua je od leta 1991 del skupine podjetij J. Rettenmaier & Söhne in je specializirano za predelavo rastlinskih vlaken. »Poenostavljeno povedano tukaj mešamo celulozo iz starega papirja z bitumnom. Iz tega nato nastanejo peleti za gradnjo mednarodnih cest,« pojasnjuje Volker Altus. Poleg tega podjetje proizvaja pripomočke za filtriranje iz žagovine, na primer za uporabo v sistemih za filtriranje vina ali jedilnega olja. Viličarji, skladiščna oprema in druga nakladalna vozila imajo dobesedno ključno vlogo v kompleksni proizvodni verigi. Skupaj je okoli v prostorih podjetja stalno v pogonu 25 vozil, potem pa so tukaj še tovornjaki s surovinami, ki prihajajo in odhajajo.

Dva zaposlena podjetja CTL stojita poleg električnega viličarja E30 podjetja Linde Material Handling.

Kaj pa varnost ljudi, infrastrukture in materiala?

»Za nas je varnost vse. Tema je vredna vsake naložbe, kajti če pride do najhujšega, so ogrožena človeška življenja,« poudarja logist podjetja CTL, Volker Altus. Tako je lastni odbor za varnost pri delu podjetja CTL prišel na idejo, da bi varnost intralogistike preverili s pomočjo znanja podjetja Linde. Altus: »Ko smo od našega mrežnem partnerja Linde MH, podjetja Beutlhauser iz Dresdna, izvedeli za Linde Safety Scan, nam ni bilo treba dolgo razmišljati in tako smo jo leta 2020 takoj začeli izvajati.«

Interna pobuda se sreča z zunanjim strokovnim znanjem

Analiza Linde Safety Scan, ki jo je specialist za materialni tok iz Aschaffenburga v različnih panogah uspešno izvedel že več kot 100-krat, je celovita svetovalna storitev z jasno določenim načrtom poteka. Lutz Schlicke, svetovalec na terenu pri mrežnem partnerju Linde MH, pojasnjuje: »Po sestanku smo si na kraju samem ogledali okvirne pogoje in opredelili okvir projekta. Sledila je analiza, na primer kateri viličarji so na poti kdaj in kje in do katerih kočljivih situacij lahko pride?«

Nevralgična točka: glavna prometna žila

V podjetju CTL obstaja potencialno nevarna situacija: Srečajo se pešci, delno zelo natovorjeni viličarji, ki vozijo s sorazmerno visokimi hitrostmi, tovornjaki, ki prihajajo in odhajajo, ter nakladalnik, ki redno vozi vzvratno iz proizvodne hale. Čeprav je slednji opremljen s točko za vzvratno vožnjo, obstaja nevarnost, da se bodo zunanji vozniki tovornjakov ustrašili, ko se nakladalnik nenadoma pojavi, se poskušali izogniti in s tem ogrozili druge udeležence v prometu.

Tako bo vse bolje – in bolj varno

Pri analizi tega scenarija so varnostni strokovnjaki Linde uporabili tudi GPS-sledilnike na viličarjih, da bi na primer določili razdalje, na katerih so se uslužbenci podjetja CTL vozili drug mimo drugega. »Na podlagi vseh zbranih informacij smo v naslednjem koraku pripravili priporočila,« opisuje Otto Sterl, vodja Safe Work pri podjetju Beutlhauser. Eden takšnih predlogov je uvedba splošne omejitve hitrosti na omenjeni glavni prometni žili na največ 10 km/h za vsa vozila, kar je samo po sebi sprostilo situacijo. Poleg tega je analiza Linde Safety Scan razkrila, da bi optimizacija pešpoti znatno izboljšala varnost v prostorih podjetja. »Skupaj s podjetjem CTL smo izdelali ustrezen načrt,« dodaja strokovnjak podjetja Beutlhauser, Otto Sterl.

Uporabljajo se tudi tehnični ukrepi

Pri CTL so se ti na primer nanašali na točkovne sisteme osvetlitve: »Eno od obstoječih naprav smo po priporočilu podjetja Linde opremili s svetlobno rešitvijo VertiLight. Ta našim zaposlenim omogoča široko in varno osvetlitev delovnega območja brez bleščanja med natovarjanjem in raztovarjanjem,« sporoča logist podjetja CTL, Volker Altus. Odgovorne je prepričal tudi sistem Linde TruckSpot™,ki iz viličarja na tla projicira opozorilni simbol, ki ga ni mogoče spregledati. Rešitev je našla stalno mesto tudi v tehničnih specifikacijah podjetja CTL, tako kot Linde Safety Guard za medsebojno opozarjanje med viličarji in pešci. Seveda pa tema optimizacije varnosti pri podjetju CTL Celltechnik še zdaleč ni končana. »Analiza Linde Safety Scan je jasno pokazala: kombinacija »interne prisotnosti« in objektivnega pogleda od zunaj s strani močnega partnerja je za nas najboljši način, da dolgoročno minimiziramo tveganje,« zadovoljno sklepa Altus.

Zaposleni podjetja CTL na skici označuje proizvodne poti.

CTL Celltechnik Lodenau GmbH & Co. KG

CTL Celltechnik Lodenau GmbH & Co. KG spada v družinsko vodeno skupino podjetij J. Rettenmaier & Söhne. V obratu v Lodenauu (Oberlausitz) približno 60 zaposlenih proizvaja filtrske pripomočke in pelete za gradnjo cest iz naravnih vlaknastih materialov. Vozni park viličarjev na lokaciji prihaja v celoti iz podjetja Linde Material Handling in obsega 13 viličarjev ter naprav za skladiščno tehniko. Mrežni partner Linde MH iz Dresdna skrbi za servis in podporo Carl Beutlhauser Hebe- und Fördertechnik GmbH .