Dve osebi hodita po skladišču in prečkata pot viličarju
Simbol varnosti

Linde TruckSpot

Študija tehnološkega središča Allianz (AZT) je pokazala, da se v nemškem cestnem prometu skoraj polovica vseh nesreč med parkiranjem in ranžiranjem zgodi pri vzvratni vožnji. Pri viličarjih so številke še bolj zaskrbljujoče: 55 odstotkov vseh nesreč se zgodi za viličarjem. Vzvratno vozeča vozila za talni transport so najpogostejši razlog za nesreče z viličarji, pri katerih pride do poškodb ljudi.

Ozki regalni hodniki, težko opazna križišča in nepregledna območja pešcem pogosto otežijo, da bi pravočasno opazili vzvratno vozeči viličar. Statični opozorilni znaki sicer povečajo pozornost in opozarjajo na možne nevarnosti, vendar v konkretnem primeru niso vedno koristni. Z rešitvijo Linde TruckSpot ima vozilo za talni transport opozorilni znak pri sebi vedno in povsod ter s tem preprečuje kritične situacije, še preden se pojavijo.

Močnejši opozorilni učinek

Linde TruckSpot je rešitev z vizualnim opozorilnim signalom, ki s svetlobnim signalom opozarja na bližajoči se viličar. Rešitev, ki je nameščena na okvir varovalne strehe kabine, projicira signal na tla za viličarjem in opozarja pešce ter druge viličarje.

Linde z rešitvijo TruckSpot postavlja nov standard na področju varnosti na voznih poteh in slabo preglednih križiščih. Inovativni opozorilni sistem uporablja dokazane prednosti sistema Linde BlueSpot in ga dopolnjuje s ključno značilnostjo: opozorilni simbol velikega formata z močnimi kontrastnimi barvami zagotavlja še močnejši opozorilni učinek.

Najprej opozorilni znak, nato viličar

Na razdalji približno štiri metre sistem TruckSpot na tla projicira rdeči trikotnik s simbolom viličarja, ki opozarja na nevarnost. Pri vzvratni vožnji viličar pred seboj projicira znak in tako jasno kaže smer vožnje. To omogoča pešcem in voznikom viličarjev, katerih poti se križajo, da se pravočasno odzovejo na vogalih in dovozih. Sistem TruckSpot je nameščen tako, da ne zaslepi pešcev in drugih voznikov.

Motiv, velikost in gibanje simbola takoj pritegnejo pozornost in zaposleni se instinktivno umaknejo. Oblika in barva opozorilnega simbola sta bili namerno izbrani: rdeči trikotnik na belem ozadju, ki opozarja na nevarnost, intuitivno razumejo ljudje po vsem svetu.

TruckSpot deluje povsem vizualno in je zato zelo primeren za glasna delovna okolja. Ker ne oddaja motečih ali vznemirjujočih opozorilnih tonov, prinaša dodatno varnost, saj se ne pešci ne vozniki v odločilnem trenutku ne prestrašijo.

Preprosta naknadna namestitev

Zahvaljujoč sodobni tehnologiji LED sistem TruckSpot prepriča z dolgo življenjsko dobo več kot 20.000 ur. TruckSpot se uporablja pri čelnih in regalnih viličarjih ter ga je mogoče namestiti tovarniško ali kot komplet za naknadno namestitev. Tako je tudi obstoječe vozne parke mogoče opremiti s tem novim optičnim opozorilnim signalom.

Sistem Linde TruckSpot med vzvratno vožnjo projicira na tla opozorilni signal in pomaga opaziti bližajoče se viličarje na križiščih.

Pregled prednosti

  • Pravočasno opozori zaposlene
  • Poveča pozornost s premikajočim se svetlim opozorilnim simbolom
  • Intuitivno prepoznan kot opozorilni simbol
  • Jasno kaže smer vožnje
  • Brez motečega zvočnega signala
  • Optimalen opozorilni učinek kljub hrupnemu okolju
  • Ne zaslepi mimoidočih