Visokoregalni viličar za zelo ozke hodnike Linde v visokoregalnem skladišču.
Varno skozi zelo ozke hodnike

Asistent za varnost v hodnikih podjetja Linde (GSA)

Zaradi spletnega trgovanja se intralogistika sooča z vedno večjimi zahtevami: ker se vedenje kupcev spreminja, število naročil nenehno narašča, hkrati pa so serije vedno manjše. Za reševanje teh izzivov se mnoga podjetja zanašajo na učinkovita skladišča z zelo ozkimi hodniki. 18 metrov visoki regali in 1,8 metra široki hodniki zagotavljajo gostoto skladiščenja, ki do 50 odstotkov presega običajna skladišča. Pri teh utesnjenih pogojih sta odločilnega pomena natančno in hitro delo ter minimizacija nevarnosti nesreč.

S pomočjo asistenta za varnost v hodnikih (GSA) podjetja Linde Material Handling visokoregalni viličar za zelo ozke hodnike prilagodi svoje premikanje skladiščnemu okolju. To občutno zmanjša nevarnost trkov v skladiščno infrastrukturo ter poškodbe viličarja, blaga in delovnega okolja.


Varno in učinkovito v zelo ozkem hodniku

Asistent za varnost v hodnikih deluje podobno kot pasivni asistenčni sistem za voznika avtomobila, ki vozniku pomaga pri krmiljenju vozila. S pomočjo asistenta GSA se visokoregalni viličar za zelo ozke hodnike orientira s pomočjo talnih oznak RFID ali črtnih kod, ki so nameščene na stojalih regalov. Visokoregalni viličar za zelo ozke hodnike lahko tako kadar koli določi, kje v skladišču se nahaja. Hkrati je s pomočjo višinskega tipala določena višina kabine. Krmiljenje viličarja tako v vsakem trenutku pozna natančen položaj in trenutno višino viličarja.

Oznake RFID ali transponderji RFID niso oddajniki. Nameščeni so v tla vzdolž regalnih hodnikov in oddajajo podatke, ki viličarju omogočajo, da natančno določi svoj položaj. Alternativa oznakam RFID so črtne kode. Položaj viličarja v regalnem hodniku je določen s pomočjo nalepk s črtnimi kodami, ki so nameščene na dnu stojal regalov.

Z asistentom GSA je mogoče za vsak regalni hodnik določiti različna območja, ki zaradi varnostnih razlogov omejujejo določene premike viličarjev. Mogoče je npr. samodejno omejiti hitrost vožnje na določenih območjih, npr. pri vožnji preko pragov ali premičnih fug. Med zagonom so te omejitve shranjene na tridimenzionalnem zemljevidu.

Za preprečevanje trkov so na digitalnem zemljevidu zabeleženi položaji in mere izstopajočih ovir v regalnih hodnikih. Če se viličar približa označenemu območju, asistent GSA vozniku prepreči, da bi zapeljal na to območje. Sistem v vsakem trenutku pozna natančne mere vsakega viličarja, vključno s položajem dvižnega teleskopa, kabine in vilic, ter samodejno ustavi visokoregalni viličar za zelo ozke hodnike, preden doseže oviro.

Kombinirani viličar K podjetja Linde Material Handling

Odločno vodenje

Asistent za varnost v hodnikih (GSA) s pomočjo oznak RFID ali črtnih kod določi svoj vodoravni položaj na hodniku, se odzove na neravnine tlakov in ovire na regalih, na tleh ali na stropu ter na teh mestih ciljno omeji funkcije viličarja, kot so hitrost, dvižna višina ali doseg vilic.

Funkcije asistenta za varnost v hodnikih

Prikaz dinamičnega zaviranja na koncu hodnika

Dinamično zaviranje na koncu hodnika

Asistent GSA vedno zavira viličar v optimalnem trenutku, da doseže želeno hitrost ali ustavi viličar na koncu hodnika.

Prikaz zmanjšanja hitrosti pred območjem zaviranja in v njem

Območno omejeno zmanjšanje hitrosti

Prikaz kaže hitrost viličarja pred območjem zaviranja in v njem. V določenih območjih zaviranja viličar zmanjša hitrost na določeno vrednost. To zmanjša škodo na blagu in viličarju.

Zaščita pred trki z določitvijo ovir

Z natančno določitvijo mer ovire – vodoravno in navpično – v programski opremi GSA viličar ne more zapeljati na to območje.

Območna blokada spuščanja

Viličar na individualno določenih območjih kabine ne spusti ali pa jo spusti le na določeno višino.

Pregled prednosti

Linde_K_Anwendungen_043_RGB

  • Manj poškodb polic in blaga
  • Manj poškodb viličarjev
  • Manjši stroški popravil
  • Več pretovorjenih palet zaradi manj izpadov viličarjev
  • Večja varnost upravljavca
  • Prožno prilagajanje, če se skladišče spremeni

Asistenta za varnost v hodnikih je mogoče uporabiti samostojno ali v kombinaciji s skladiščno navigacijoLinde. Skladiščna navigacija Linde omogoča do 25-odstotni prihranek časa in izbere najbolj optimalno vozno pot.