Udobno komisioniranje na višini 17,7 metra, ki jo je omogočila neobičajna zamisel

Navdihujoči prvenec
Kombinacija viličarjev Linde K in Linde V modular v podjetju Hachette UK.

Kako čim bolj ergonomsko komisionirati na višini do 17,7 metra? Ena od rešitev je pametna kombinacija viličarjev Linde K in Linde V modular . Eden zagotavlja dvižno višino, drugi pa maksimalno zmogljivost komisioniranja. Kako izjemno deluje ta edinstveni koncept, pokaže obisk distribucijskega skladišča podjetja Hachette UK v bližini Oxforda.

V distribucijskem centru podjetja Hachette UK, ki je eno največjih skladišč za tiskano gradivo na svetu, se skladišči več kot 18 milijonov knjig. Vse od uspešnic do večnih klasičnih literarnih del in knjig za otroke: Na 37 regalih je praktično vse, kar je spodbudi utrip navdušenega bralca. Za nemoteno pošiljanje skrbi več kot 200 zaposlenih. Ti v dveh izmenah pretovarjajo palete s knjigami, ki jih dostavijo založniki, na 66.000 mestih za komisioniranje ali med njimi poiščejo posamezna naročila.

Regali: čim višji, tem boljši!

Temeljni kamen za danes tako uspešno distribucijsko središče je bil položen že leta 2018. »Ko smo takrat načrtovali skladišče, je bilo prvo vprašanje, kako visoko lahko gremo?« se spominja Marc Travers, Director of Operations pri Hachette UK Distribution. Konec koncev je bilo treba razpoložljivo površino več kot 37.000 kvadratnih metrov izkoristiti v največji možni meri, kar je neizogibno – in nenazadnje tudi zaradi stroškov – pripeljalo do vertikalnih rešitev. Dejstvo, da je podjetje Linde Material Handling skoraj istočasno lansiralo kombinirani viličar Linde K s stojiščem za voznika za pretovarjanje v visokoregalnih skladiščih ter komisioniranje na višinah do 18 metrov, je bilo srečno naključje. »Viličar smo si ogledali pri poskusni stranki v Nemčiji in takoj je bilo jasno: tudi naši regali bodo visoki 18 metrov in viličar Linde K bo kot nalašč za pretovarjanje polnih palet,« še pojasni Travers.

Je komisioniranje na višini do 18 m sploh mogoče?

Ali viličar Linde K sploh zmore ves dan ročno komisionirati posamezne škatle, ki v povprečju tehtajo 10 kilogramov? Tu so se vsi hitro strinjali, da je z ergonomskega vidika potrebna drugačna rešitev. »Navsezadnje je 98 odstotkov vseh naših komisionirnih nalogov posameznih opravil, kar je zaradi teže knjig zelo naporno delo,« poudari Travers. Pregled ponudbe izdelkov Linde je razkril popoln viličar za Hachette – vertikalni komisionirni viličar Linde V modular. »Njegova zasnova z nizko ograjo pomeni veliko prednost za zaposlene pri nameščanju škatel s knjigami na paleto,« nadaljuje Travers. Vendar se je pojavila težava: največja dvižna višina tega viličarja je znašala 14 metrov (kar je izbirna rešitev; serijsko je 12 metrov), specifikacije podjetja Hachette pa so zahtevale 18 metrov visoke regale. »Zato smo Linde vprašali, ali bi bilo mogoče na viličar K namestiti kabino viličarja modular V. Neke vrste novi viličar posebej za našo lokacijo,« pojasni Travers.

Novi viličar KV podjetja Linde Material Handling v podjetju Hachette UK.
Viličar KV združuje lastnosti visokoregalnega in komisionirnega viličarja.
Zelo visoko in zelo ozko – za viličar KV podjetja Linde Material Handling to ni težava.
Novi viličar KV podjetja Linde Material Handling v podjetju Hachette UK.
Viličar KV združuje lastnosti visokoregalnega in komisionirnega viličarja.
Zelo visoko in zelo ozko – za viličar KV podjetja Linde Material Handling to ni težava.

Kombinacija: iz viličarjev Linde K in V modular je nastal Linde KV

Linde ne bi bil Linde, če se ne bi takoj lotil uresničevanja te individualne zahteve stranke. Le osem mesecev po ideji je bilo podjetju Hachette v uporabo predanih osem takrat edinstvenih »hibridnih viličarjev«, ki so bili kombinacija viličarjev Linde K in Linde V modular. »Velika kabina z nizko ograjo in stranska pregrada za naslanjanje pri tem hibridnem viličarju omogočajo komisioniranje neposredno ob paleti tudi na tej ekstremni višini. Hkrati se je razdalja od voznika do palete in s tem do mesta za skladiščenje paketov, ki v povprečju tehtajo 10 kilogramov, zmanjšala za 80 centimetrov. To je zelo pospešilo delo in izboljšalo produktivnost komisioniranja za približno 15 do 20 odstotkov v primerjavi z običajnim viličarjem Linde K. Več si ne bi mogli želeti,« potrdi Travers.

Natovarjanje regalov s polnimi paletami še naprej izvajajo običajni viličarji Linde K, ki so vsi indukcijsko vodeni in opremljeni s sistemom Linde Dynamic Reach Control. »Zaradi tega asistenčnega sistema sta tresenje in nihanje pri pretovarjanju polnih palet stvar preteklosti, zaposleni pa lahko hitro, varno in udobno odlagajo tovore,« zadovoljno zaključi Travers.

Vozni park Linde v distribucijskem skladišču podjetja Hachette UK.

Hachette UK Distribution

Hachette UK Distribution je del založniške skupine Hachette UK . V preteklosti je imelo podjetje dve distribucijski središči, LBS in Bookpoint, ki se jima je pridružilo novo središče Hely Hutchinson (HHC), ki je bilo odprto 20. avgusta 2018. HHC je eno najnaprednejših distribucijskih središč v Evropi z najsodobnejšimi avtomatizacijskimi in sistemskimi rešitvami, ki strankam in založnikom zagotavljajo vrhunske storitve. Hachette ponuja celovite distribucijske storitve več kot 20 založnikom. Hachette UK Distribution vsako leto pošlje več kot 64 milijonov knjig po vsem svetu in dostavi vsako četrto knjigo v Združenem kraljestvu.