Komisionirni viličarji

Z manj fizičnega napora do bolj učinkovitega pretovarjanja
Dva komisionirna viličarja pri delu v regalnem skladišču

Najkrajše možne poti pri komisioniranju

Kako hitro poteka komisioniranje je v veliki meri odvisno od upravljavca viličarja. Če je njegova delovna obremenitev majhna in poti kratke, mu to seveda prihrani energijo in čas. Vendar pa se skladiščni poteki in vrste blaga razlikujejo glede na panogo in podjetje. Zato podjetje Linde Material Handling pri komisionirnih strojih prisega na modularne viličarje, ki minimalno obremenjujejo upravljavce in izboljšujejo učinkovitost pobiranja blaga.

Načeloma viličarji nudijo ergonomske delovne pogoje, in sicer imajo blaženo delovno ploščad, intuitivno razporejene upravljalne elemente, nizek dostop in dovolj prostora za terminale in držala. Linde viličarje koncipira individualno na podlagi modularnega sistema. Na koncu v vsaki podrobnosti ustrezajo namenu uporabe, kar je pa tudi ključ do odlične zmogljivosti pretovarjanja.

Rešitve za vsako delovno višino

Linde ponuja širok izbor komisionirnih viličarjev za različne regalne etaže, širine hodnikov in načine komisioniranja. Tako recimo največja višina dviga pri V-modelu znaša 12 m. Linde je za vsako etažo razvil posebne konstrukcijske elemente, ki poenostavijo poteke pri sprejemu blaga, od položaja upravljalnega pulta prek upravljalnih elementov do razklopne ograje kabine.

Komisionirni viličar v skladiščni hali

Ergonomsko delo na vseh etažah

Za zbrano in produktivno delo zaposleni potrebujejo ergonomsko oblikovana in udobna delovna mesta. Temu primerno je zasnovana vsaka podrobnost naših komisionirnih viličarjev. Nizek dostop razbremeni noge upravljavca pri vstopanju in izstopanju, z gumijastimi ležaji od šasije ločene ploščadi z nedrsečimi preprogami blažijo vibracije, krmiljenje pa poteka preprosto prek ergonomsko razporejenih in oblikovanih upravljalnih elementov. Po želji lahko voznik funkcije viličarja upravlja iz dveh položajev. Modeli za delo na višjih etažah imajo poleg tega še velike kabine z nizko ograjo in stranske nagibne pregrade. Delo na višini je posledično tako nezahtevno kot je nezahtevno delo pri tleh.

Največja možna mera varnosti

Najsi pri vožnji ali pri spuščanju in dviganju ploščadi komisionirnega viličarja, upravljavec s celim telesom ostane varno znotraj strukture viličarja. K temu prispevajo široka stojišča in kompaktno krmilo. Pomembno vlogo pa igrajo tudi različni sistemi pomoči, tako na primer viličarji samodejno upočasnijo pri vožnji v zavoje. Enako velja za vožnjo z dvignjeno kabino. Izbirni sistem za zaščito oseb z optičnim bralnikom pregleduje prostor in ustavi viličar, če zazna oviro na poti. Tehniki lahko v sistemu viličarja nastavijo zapore dviganja in spuščanja glede na lokalne razmere. Zato nizki stropi ali neenakomerna tla s tega vidika ne predstavljajo več nobene nevarnosti.

Natančno prilagojeni viličarji za hitro komisioniranje

Na kakšni višini se nahaja blago? Kako veliko in težko je? Kakšna bi naj bila pogostost pobiranja upravljavca? Na ta vprašanja vsak uporabnik odgovori drugače. Zato je podjetje Linde na podlagi modularnega sistema razvilo povsem individualne komisionirne viličarje, na primer z različnimi višinami dvižnih teleskopov, delovnimi ploščadmi, velikostmi šasij, ter upravljalnimi in krmilnimi koncepti. Na koncu vsak viličar ustreza svojemu namenu uporabe in olajša posamezni delovni korak.

Nadaljnji razvoj komisionirnih viličarjev

Podjetje Linde svoje komisionirne viličarje nenehno razvija. Eden od ciljev je zagotoviti še bolj varne in ergonomske delovne pogoje. Tako imajo komisionirni viličarji najnovejše generacije še nižji dostop. Kot drugo pa je v središču pozornosti modularnost viličarjev. Število možne dodatne opreme se tako nenehno veča.

Srednjedvižni komisionirni viličarji V10 Linde v izvedbi s pohodno ploščadjo ter z dodatnim dvigom vilic.

Petkrat večja zmogljivost

Večja hitrost

Komisionirni viličarji hkrati vozijo in po potrebi dvignejo ploščad. S takšnim vertikalnim premikanjem upravljavec hitro doseže svoj cilj.

Večja varnost

Z integriranimi kontaktnimi senzorji je onemogočeno, da bi upravljavec med vožnjo z rokami segel izven šasije. Krmilna enota viličarja deluje šele, ko sta obe roki na upravljalnih elementih.

Manj naporno delo

Modeli za delo na višjih etažah so opremljeni z električno nadzorovanimi nagibnimi pregradami. Če se upravljavec nasloni na pregrado, se ta nagne navzven za pribl. 50 cm, da lažje doseže blago na regalu.

Bolj zdravo

Stojišče za voznika pri komisionirnih viličarjih je mehansko ločeno z gumijastimi ležaji. Tako se vibracije z okvirja šasije in šasije ne prenesejo na voznika oz. se v veliki meri ublažijo.

Večja učinkovitost

S sistemom upravljanja voznega parka Linde connect: in različnimi polavtomatskimi rešitvami in sistemi pomoči lahko uporabniki optimizirajo celoten cikel uporabe viličarjev.

Podrobna slika voznikovega delovnega prostora modularnega visokodvižnega komisionirnega viličarja Linde V

Varnost in učinkovitost po meri

Komisionirni viličarji Linde temeljijo na modularnem konceptu. Uporabnik pa ne izbere samo motorja, šasije in dvižnega teleskopa, temveč veliko več kot to – možnosti so številne prav na področju upravljanja in varnosti. K izbirnim opcijam spadajo med drugim asistenčni sistemi, različni pritrdilni elementi za delovne pripomočke, gumbi za hojo ob viličarju, zvočni opozorilni signali, ogledala, ergonomsko oblikovano oblazinjenje naslonjal.