Regalni viličarji

Hitro upravljanje v ozkih regalnih skladiščih
Regalni viličarji Linde R14–R17 X v visokoregalnem skladišču

Okretni, učinkoviti in varni v skladišču

Pretovarjanje v skladiščih zahteva veliko gibov in premikanja, pogosto v ozkem prostoru in na velikih dvižnih višinah. Regalni viličarji Linde so prilagojeni točno tem pogojem in tako zagotavljajo zelo učinkovito delo v regalnih skladiščih. Poleg dobre okretnosti vozniku pri varnem in hitrem upravljanju pomagajo tudi posebni zaslonski in asistenčni sistemi, ki npr. samodejno prilagodijo dvižno hitrost in hitrost vožnje ali – pri določenih modelih – natančno izravnajo nihanja dvižnega teleskopa.

Zasnova voznikovega delovnega mesta in dvižnega teleskopa omogoča optimalni pregled nad okolico. Poleg tega so voznikova kabina in upravljalni elementi zasnovani za individualne ergonomske zahteve voznika. Neutrujajoče delo zagotavljata npr. v naslon za roke vgrajeni sistem Linde Load Control in voznikovo delovno mesto, na katerega se ne prenašajo vibracije. Dodatna oprema, kot je panoramska streha iz kaljenega stekla, poveča varnost voznika v ozkih regalnih hodnikih in pri pretovarjanju na velikih višinah.

Vsi modeli so zelo ekonomični z vidika servisiranja zaradi komponent, ki potrebujejo malo vzdrževanja, in dolgih vzdrževalnih intervalov. Širok nabor izdelkov podjetjem omogoča, da izberejo viličar, ki ustreza njihovim potrebam. Višine dvižnih teleskopov glede na model znašajo do približno 14 m, nosilnost pa do 2,5 t.

Ključni besedi sta »asistenčni sistemi

V ozkih skladiščih z visokimi regali sta vidljivost in prostor za manevriranje pogosto omejena. Regalni viličarji Linde vozniku pomagajo z ustreznimi zaslonskimi in asistenčnimi sistemi, ki izboljšajo varnost in učinkovitost pretovarjanja. Tako npr. asistenčni sistem Linde Curve Assist samodejno prilagodi hitrost pri vožnji skozi zavoje. Prikazi teže tovora in dvižne višine vozniku nudijo informacije, ki jih potrebujejo za varen in hiter transport ter skladanje. K varnosti in učinkovitosti prispevajo tudi avtomatizirani dvižni postopki, npr. blaženje končnega položaja ali z višino pogojena hitrost vožnje. To regalnim viličarjem Linde omogoča varno in hitro manevriranje tudi v skladiščih, v katerih je malo prostora za pretovarjanje.

Dva regalna viličarja Linde med pretovarjanjem na regalu.

Boljša vidljivost za boljšo varnost

Neoviran pregled nad tovorom in okolico je osnovna zahteva za varno delo z viličarji. Da bi bilo to mogoče tudi v ozkih prostorih, je Linde zasnoval regalne viličarje tako, da omogočajo optimalno vidljivost in jih opremil z ustreznimi pripomočki. Tako imajo npr. viličarji serije R14–R17 X podvojeno vidljivost skozi dvižni teleskop zaradi nove konstrukcije dvižnega teleskopa. Izbirna streha iz kaljenega stekla omogoča pogled skozi streho kabine in hkrati izboljša varnost. Za situacije, v katerih je pretovarjanje zelo nepregledno, je na voljo tudi možnost kamere na dvižnem teleskopu.

Udobno delo

Ergonomsko delovno mesto voznikom viličarjev olajša delovni vsakdan in izboljša njihovo učinkovitost, ker se utrudijo precej pozneje. V ta namen so viličarji Linde zasnovani v skladu z ergonomskimi zahtevami, ki obsegajo vse: od kolikor je to mogoče nizkega dostopa prek šasije, na katero se ne prenašajo vibracije, do oblazinjenega, zračno blaženega voznikovega sedeža, ki se prilagodi teži voznika (serije R14–R20 G). Inženirji Linde so tudi z inovativno zasnovo omogočili nadaljnjo optimizacijo razpoložljivega prostora v viličarju. Poleg tega je veliko upravljalnih elementov in sedež mogoče na različne načine prilagoditi individualnim potrebam in zahtevam voznika.

Hitro delo in učinkovito manevriranje

Še zlasti pri nalogah, ki se ponavljajo, so na videz majhni prihranki časa zelo opazni, zato so regalni viličarji Linde opremljeni npr. s prilagodljivim krmiljenjem. To omogoča, da se upor pri zavijanju individualno prilagodi načinu vožnje voznika in trenutnim zahtevam. Dvopedalno krmiljenje omogoča hitro spremembo smeri vožnje brez spreminjanja položaja nog. Tudi varnostne funkcije, kot je samodejno prilagajanje hitrosti vožnje skozi zavoje, ali pomožne funkcije, kot sta sredinska poravnava pomikala ali premik vilic v vodoravni položaj, vozniku pomagajo pospešiti delo.

Dvopedalno krmiljenje regalnega viličarja Linde

Visoko v skladišču

Logistične površine so drage, zato skladišča postajajo vedno višja, s tem pa narašča tudi povpraševanje po viličarjih z velikimi dvižnimi višinami.

Tako se je v zadnjem desetletju močno povečal delež regalnih viličarjev z višinami dvižnih teleskopov nad osem metrov, pri čemer tudi teleskopi z višino 13 m niso redkost. Z dvižno višino pa naraščajo tudi posebne zahteve za voznike viličarjev, ki se spoprijemajo z več vibracijami dvižnih teleskopov in omejeno vidljivostjo. Za spoprijemanje s tem trendom in z njim povezanimi izzivi za voznike in regalne viličarje je Linde razvil npr. sistem Dynamic Mast Control, ki izravna nihanje dvižnega teleskopa, številne optimizacije za izboljšanje vidljivosti ter dodal prikaze tovora.

5-krat večja zmogljivost

Večja učinkovitost

Številni asistenčni sistemi pomagajo voznikom pri hitrejšem pretovarjanju tudi na velikih dvižnih višinah.

Večja varnost

Komponente, optimizirane za optimalno vidljivost, voznikom nudijo optimalen pregled nad okolico. Dodatna oprema, kot je zaščitni obroč na višini ramen, zmanjša nevarnost nesreč v ozkih prostorih.

Več udobja

Vse komponente kabine je mogoče individualno prilagoditi trenutnemu vozniku. Šasija, na katero se ne prenašajo vibracije, omogoča neutrujajoče delo.

Bolj ekonomično

Rešitve, prilagojene ustreznim delovnim zahtevam, zagotavljajo zelo ekonomično uporabo viličarja v okviru želenega specializiranega področja, npr. pri delu z velikimi tovori.

Bolj zanesljivo

Servisni intervali na 1000 obratovalnih ur omogočajo zanesljivo uporabo viličarja. Preprosto dostopne komponente, ki potrebujejo malo vzdrževanja, olajšajo servis in zmanjšajo izpade delovanja.

Viličarji za vsako nalogo

Vsaka panoga ima svoje posebnosti, zahteve, ki jih morajo izpolnjevati viličarji, pa se zelo razlikujejo tudi od podjetja do podjetja. Zato so na voljo viličarji za posebne naloge, kot so transport velikih tovorov ali skladanje palet eno za drugo. Tudi v okviru serij regalnih viličarjev je na voljo veliko različnih modelov, ki ponujajo zahtevano nosilnost in dvižne višine. Poleg tega imajo podjetja na voljo veliko dodatne opreme, npr. izvedbo za uporabo v hladilnicah, vrata za zaščito pred vetrom in ogrevanje sedežev za uporabo na prostem ali 360°-krmiljenje za manevriranje v ozkih prostorih.