Paletni viličarji

Varno in učinkovito na poti v ozkih prostorih
Moški z nizkodvižnim viličarjem T20 podjetja Linde Material Handling

Hitri postopki na kratke razdalje

Zmogljivost transportnega vozila je še posebej pomembna pri krajših razdaljah, saj morajo nizkodvižni viličarji v kratkem času premostiti številne težke situacije: Ozki hodniki, ozke nakladalne površine tovornjakov ali strme klančine otežujejo prevzem in transport blaga. Linde Material Handling ponuja veliko število zelo okretnih nizkodvižnih viličarjev, ki omogočajo visoko zmogljivost pretovarjanja pri vseh pogojih. Ponašajo se s kompaktnimi zunanjimi merami in natančnimi krmilnimi sistemi. To olajša številne manevre v ozkem prostoru.

Modeli z električnim pogonom imajo tudi prednost zmogljivih motorjev, ki jih Linde kombinira z zelo odzivnimi zavorami. Pogosto je aktiviranih več zavornih sistemov, ki se medsebojno dopolnjujejo. Na ta način transport od A do B ni le hiter, ampak tudi varen. Nosilnost nizkodvižnih viličarjev in ročnih viličarjev Linde je 500–3300 kg.

Inovacije za učinkovite postopke

Linde nenehno spodbuja razvoj mnogih podrobnosti nizkodvižnih in ročnih viličarjev. Cilj so preprosti, varni in hitri transportni postopki. Zato imajo nekateri viličarji s krmiljenjem od zunaj funkcijo SafetySpeed, ki hitrost vožnje samodejno prilagodi položaju premičnega krmila – tem bolj navpičen položaj, tem počasnejša vožnja. To izboljša varnost upravljavca.

V središču pozornosti razvijalcev je tudi krmiljenje. Krmilne palice, 360-stopinjski sistem in sistem krmiljenja s premičnim krmilom so prilagojeni različnim upravljalnim nalogam in izjemno poenostavijo krmiljenje. Voznik natančno in z občutkom upravlja nizkodvižni viličar z gibanjem zapestja.

Z varnostjo do večje zmogljivosti

V delovnih prostorih, ki so ozki, hkrati pa jih prečkajo pešci ali drugi viličarji, mora biti zavorni sistem nizkodvižnega viličarja brezhiben. Pri modelih s premičnim krmilom upravljavec hodi pred viličarjem, zato ga šasija ne ščiti.

Zato se Linde pri nizkodvižnih viličarjih z zaščitnim stojiščem za voznika in pri modelih s krmiljenjem od zunaj zanaša na kombinirane zavorne in asistenčne sisteme: Zaviranje s povratnim tokom se samodejno aktivira, ko voznik izpusti stopalko za plin ali stikalo za vožnjo. Poleg tega se po potrebi aktivirajo tudi elektromagnetne zavore za zaustavitev v sili ali parkirne zavore. Nekateri nizkodvižni viličarji samodejno zmanjšajo previsoke hitrosti v zavojih, prilagajajo vožnjo trenutnim razmeram ali pomagajo pri speljevanju na klančinah.

Zagotovljeni hitrejši postopki

Linde združuje vse za zmogljivost odločilne dejavnike, da lahko upravljavec hitro doseže svoj cilj, še zlasti v ozkih prostorih, in se izogne nepotrebnemu ranžiranju: to so majhne mere viličarjev, natančno krmiljenje in zmogljivi pogoni. Zato so mnogi nizkodvižni viličarji komajda širši od palete. Njihov krmilni sistem je mogoče upravljati enoročno, zelo natančno in brez napora, pogon pa pospeši viličar – s tovorom ali brez – do največje predvidene hitrosti v le nekaj sekundah.

Zdravo delovno mesto

Še zlasti za nizkodvižne viličarje s stojiščem za voznika velja: Številni ergonomski elementi in funkcije olajšajo upravljanje viličarja. Nabor obsega: po višini nastavljive sedeže in naslone za roke, nizko vstopno višino in ergonomsko oblikovane upravljalne elemente.

Pri nekaterih viličarjih ima posebno vlogo položaj upravljavca: Ta sedi pravokotno na smer vilic in se mu ni treba obrniti ne za vožnjo naprej ne za vzvratno vožnjo. To ščiti njegov mišično-skeletni sistem. To velja tudi za vzmetenje ploščadi, ki je ločena od šasije in tako zmanjša vse vibracije na voznikovem delovnem mestu.

5 x večja zmogljivost

Bolj varni

Linde pri mnogih nizkodvižnih viličarjih stavi na več zavornih sistemov, ki se medsebojno dopolnjujejo in predstavljajo najboljšo rešitev glede na vozne razmere. Na koncu se viličar ustavi točno ob pravem času.

Bolj preprosti

Viličarji glede na uporabo ponujajo različne krmilne sisteme – od kompaktnih krmilnih palic do večfunkcijskega premičnega krmila. Razmišljanje v ozadju pa je vedno enako: Krmiljenje vseh nizkodvižnih viličarjev Linde mora biti preprosto in enoročno.

Bolj robustni

Robustna šasija, ojačano premično krmilo in proti prahu zaščiteni motorji so konstrukcijske lastnosti nizkodvižnih viličarjev. Te lastnosti omogočajo, da so viličarji v pogonu več let in potrebujejo malo vzdrževanja.

Bolj zdravi

Nizkodvižni viličarji s stojiščem za voznika imajo obsežno vzmetenje. Stojišče je povsem ločeno od šasije in absorbira precej vibracij. To razbremeni voznika in omogoča, da dlje časa ostane zbran.

Manjši

Velika nosilnost, majhne zunanje mere – pri nizkodvižnih viličarjih ta kombinacija pomeni večjo zmogljivost pretovarjanja, saj je manjše viličarje lažje manevrirati v ozkih hodnikih. Mnogi nizkodvižni viličarji Linde so zato komajda širši od palete.

Nizkodvižni viličarji po meri

Linde ponuja širok nabor dodatne opreme za vse nizkodvižne viličarje. Na razpolago so npr. vilice različnih dolžin ali kolesa iz poliuretana, ki zagotavljajo tih tek. Na voljo so tudi zaščitne rešetke za tovor, pritrdilni elementi za terminale, oprema za delo v hladilnicah in še mnogo več

Linde načrtuje tudi viličarje s povsem različnimi koncepti upravljanja. Stranka izbira med npr. krmilno palico in krmiljenjem z dvema ročajema, pri drugem modelu pa med krmilnim premičnim krmilom in krmilnikom e-drive. Na koncu dobi uporabnik nizkodvižni viličar, ki povsem ustreza pogojem na mestu uporabe.