Preverjeni in inovativni energetski sistemi Linde

Energija po meri
Visokodvižni viličarji Linde z Li-ION-baterijami Linde pri delu v skladišču

Energetski sistemi za vse potrebe

Izbira energetskega sistema je postala pomemben dejavnik v intralogistiki. V ospredju so predvsem celotni stroški lastništva (ang. Total Cost of Ownership, TCO). Pri nakupu vozila za talni transport nimajo pomembne vloge samo nabavni stroški, temveč tudi obratovalni stroški in s tem stroški energije. Vsako področje uporabe ima svoje individualne zahteve. Pomembni so tudi vidiki, kot so poraba prostora za dolivanje goriva oz. polnjenje, stroški energije in prijaznost okolju.

Zato so litij-ionske baterije in gorivne celice rešitve, ki poleg motorjev z notranjim zgorevanjem in svinčevo-kislinskih baterij vedno bolj prihajajo v ospredje. Linde Material Handling ponuja najsodobnejšo tehnologijo za vsak energetski sistem, veliko število modelov ter celovite svetovalne in servisne storitve.

Energetski sistemi Linde

Motor z notranjim zgorevanjem

Visoka razpoložljivost viličarja, velika zmogljivost motorja, velika ponudba modelov, izbira med dizelskimi motorji, motorji na pogonski plin in motorji na stisnjen zemeljski plin.

Svinčeno-kislinske baterije

Preverjeni energetski sistem, velika izbira viličarjev in preprosta zamenjava baterije.

Litij-ionske baterije

Kratko in hitro delno polnjenje, visoka energijska učinkovitost, brez izgube zmogljivosti, visoka razpoložljivost viličarja in brez vzdrževanja.

Gorivne celice

Hitro dolivanje goriva, nizki obratovalni stroški, varno in čisto upravljanje, dolga življenjska doba, varčna izraba prostora.

Viličar Linde Material Handling prevaža blago.

Motor z notranjim zgorevanjem

Visoka zmogljivost do 18 ton

Motorji z notranjim zgorevanjem so se izkazali v intralogistiki. Linde Material Handling pri razvoju viličarjev z notranjim zgorevanjem (viličarji V) že desetletja postavlja standarde na področju produktivnost in ekonomičnosti. Uporabniki lahko izbirajo med dizelskimi motorji ali pogonom na pogonski plin ali stisnjen zemeljski plin. Viličarji V z dizelskimi motorji se uporabljajo izven pokritih obratov, viličarji s pogonom na pogonski ali stisnjen zemeljski plin pa so primerni tudi za različne uporabe v pokritih prostorih.

Viličarji z motorjem z notranjim zgorevanjem imajo v primerjavi z drugimi sistemi eno posebno prednost: zaradi velikega razmika do tal so primerni tudi za izjemno neravna tla, prepričajo pa predvsem z visoko močjo motorjev. Premagajo obremenitve do 18 ton in so primerni za intenzivno uporabo.

Motorji viličarjev Linde so zelo tihi in varčni, delujejo lahko več ur brez prekinitev, prepričajo pa z dolgimi servisnimi intervali. Preprosto dostopni servisni moduli poleg tega zagotavljajo, da so vsi vzdrževalni postopki opravljeni brez težav.

Črpalko poganja motor z notranjim zgorevanjem.

Paket natančne moči

Linde je bilo prvo podjetje, ki je pri viličarjih V uporabilo hidrostatični pogon. Pri tem pogonu motor z notranjim zgorevanjem poganja črpalko. Ta prenaša moč tlaka olja prek zaprtega tokokroga na oba hidravlična motorja pogonske osi. Količino in smer pretoka olja – in s tem hitrost in smer vožnje – nadzoruje voznik z dvema pedaloma: To je dvopedalno krmiljenje Linde.

Viličar spremeni smer vožnje zgolj s spremembo pedala, pri čemer zaprti oljni tokokrog zavira viličar. Zavorni sistem je ravno tako odvečen kot sklopka in menjalnik. Hidrostatični pogon Linde deluje brezstopenjsko, povsem enakomerno in brez sunkov. Viličarji Linde z motorji z notranjim zgorevanjem svojo natančnost in učinkovitost dolgujejo temu inovativnemu prenosu moči.

Svinčeno-kislinske baterije

Idealne za lahke do srednje težke obremenitve

Pri manjših obremenitvah so električni viličarji in skladiščna tehnika s svinčevo-kislinskimi baterijami še vedno dobra alternativa. To velja npr. za trgovce na drobno, ki viličar potrebujejo za natovarjanje in raztovarjanje le nekaj ur na dan. Stroški naložbe so podobni pri viličarjih V in električnih viličarjih s svinčevo-kislinskimi baterijami. Viličarji s svinčeno-kislinskimi baterijami so praviloma nekoliko cenejši za vzdrževanje in primerni tudi za notranjo uporabo. Ta tehnologija se je izkazala skozi desetletja uporabe.

Za zagotovitev natančnega načrtovanja uporabe je prikaz napolnjenosti baterije pri električnih viličarjih in skladiščni tehniki Linde natančen na minuto. Pri večizmenski uporabi je praviloma potrebno zamenjati baterijo, toda ker je pri električnih viličarjih Linde na voljo kar pet možnosti zamenjave, je postopek zelo prilagodljiv. Izbirno je mogoče naročiti tudi viličar z vgrajenim polnilnikom. Ker se viličarji uporabljajo za zelo raznolične namene, Linde ponuja velik nabor baterij različnih zmogljivosti za ustrezno intenzivnost in trajanje uporabe.

Litij-ionske baterije

Ključna je prilagodljivost

Eden od izzivov pri elektromobilnosti je omogočiti tako visoko razpoložljivost viličarja kot pri motorjih z notranjim zgorevanjem. Tu nastopi litij-ionska tehnologija (Li-ION). Pri električnih viličarjih in skladiščni tehniki ima v primerjavi z viličarji s svinčevo-kislinskimi baterijami celo vrsto prednosti.

Drage in zamudne menjave baterij niso več potrebne, saj je baterijo mogoče napolniti tudi v kratkih delovnih odmorih. Kombinacija litij-ionske baterije in pripadajočega polnilnika Linde poveča skupno zmogljivost za 30 odstotkov v primerjavi s svinčevo-kislinskimi baterijami, kar vodi do manjših energijskih stroškov. Stalna napetost pomeni, da tudi pri manjši napolnjenosti baterije ne pride do izgube zmogljivosti. Ker poleg tega ne uhajajo baterijski plini, ni več potrebna naložba v prostor za polnjenje baterije ter prezračevanje.

Rešitev Linde Li-ION povečuje razpoložljivost viličarjev ter zagotavlja bolj ekonomično, varno in hkrati trajnostno obratovanje. Tehnologija je načeloma primerna za vsa področja uporabe. Njene prednosti pridejo do izraza še zlasti pri intenzivnih uporabah, npr. pri večizmenskem delu, pri delu v hladilnici ali npr. v industriji pijač, hkrati pa tudi v zelo občutljivih panogah, kot sta npr. farmacevtska ali prehrambena industrija. Za izjemno prilagodljivost so na voljo različne zmogljivosti baterij v kombinaciji z različnimi zmogljivostmi polnjenja.

Za podjetja, ki iščejo alternativo brez emisij, so viličarji in skladiščna tehnika z litij-ionskimi baterijami dobra izbira. Linde ponuja svetovalno orodje za izračun celotnih stroškov lastništva (TCO), ki ga je mogoče prilagoditi individualnim primerom. Glede na strankino individualno uporabo izračun pokaže, kateri energetski paket je najprimernejši.

Gorivne celice

Bliskovito dolivanje goriva

Pri iskanju pravega energetskega sistema za vozila za talni transport imajo poleg zahtev glede uporabe pomembno vlogo tudi vidiki, kot so poraba prostora za dolivanje goriva oz. polnjenje, stroški energije in prijaznost okolju. Zanimiva možnost so gorivne celice. V gorivni celici reagirata vodik in kisik, nastanejo pa elektrika, toplota in voda.

Polnjenje viličarjev z gorivnimi celicami z vodikom traja 1–3 minute. Visoka razpoložljivost viličarjev je velika prednost pri nepretrganem večizmenskem delu, zato je tehnologija zanimiva tako za proizvodna okolja kot za intenzivne logistične storitve. Tudi postavitev infrastrukture za dolivanje vodika ne zahteva veliko prostora.

Ker so se stroški za vodik v zadnjih letih občutno zmanjšali, tudi obratovalni stroški postajajo prednost. Poleg tega se je produktivnost povečala zaradi odprave zamudnih menjav baterij in hitrega dolivanja goriva.

Infrastrukturni pogoji

Glede na zahteve za uporabo tehnologija gorivnih celic za nekatera podjetja že danes predstavlja idealen energetski sistem, Linde pa pripravi individualno rešitev. Za zagotovitev učinkovite uporabe je treba upoštevati nekatere pogoje, kot so velikost voznega parka, vodikova infrastruktura in subvencije.