Večnamenska ročica podjetja Linde Material Handling
Vse na dosegu

Natančno in hitro upravljanje z večnamensko ročico Linde

V visokoregalnih skladiščih, logističnih centrih in hladilnicah so potrebni viličarji, ki lahko v izjemno ozkih prostorih sežejo do najvišjih polic. Regalni viličarji R10–R25 so bili razviti za izpolnjevanje točno teh zahtev. Kot okretni specializirani viličarji imajo izjemno zmogljivost pretovarjanja palet na regalnih policah do višine 13,4 metra. V teh zahtevnih razmerah je pod pritiskom predvsem voznik, saj mora vse večje količine blaga pretovarjati varno, natančno in hitro. Ključ do maksimalne produktivnosti je popolno sodelovanje človeka in stroja, zato je Linde razvil nov vmesnik: večnamensko ročico.

Večnamenska ročica podjetja Linde Material Handling v notranjosti viličarja

Eno orodje za vsa opravila

Z večnamensko ročico Linde je upravljanje regalnih viličarjev R10–R25 preprosto. Njena nenavadna oblika se popolnoma prilega anatomiji dlani, kar omogoča popolno združitev voznika in vozila, s tem pa varno, preprosto in učinkovito delo.

Po vzoru človeške dlani

Dlani so nenadomestljive za številne vsakdanje dejavnosti, zato je nanje treba še posebej paziti. Razbremenitev dlani je bila glavna prednostna naloga pri razvoju večnamenske ročice. Linde je skupaj z inštitutom Fraunhofer IAO oblikoval ergonomski model, ki omogoča premikanje vseh členkov prstov in delov dlani. Na podlagi te raziskave je bila skupaj s podjetjem Porsche Design razvita edinstvena oblika vmesnika človek – stroj, ki je optimizirana z vidika ergonomije ter preprostosti in hitrosti upravljanja.

Večnamenska ročica podjetja Linde Material Handling v notranjosti viličarja

Ergonomija

Oblika večnamenske ročice Linde je natančno prilagojena človeški anatomiji, zato voznikova dlan počiva v naravnem, sproščenem položaju na krmilni ročici, kar ustvari skoraj organsko povezavo med voznikom in viličarjem. Linde je posebno pozornost posvetil natančnosti prileganja dlani vseh velikosti, zato je upravljanje ročice udobno in neutrujajoče tako za nizke kot visoke voznike.

 • Ročica se povsem prilega anatomiji dlani
 • Sproščeno delo in udobna telesna drža
 • Prilagojeno vsem velikostim dlani

Dlan voznika viličarja na večnamenski ročici podjetja Linde Material Handling

Produktivnost

Večnamenska ročica Linde omogoča upravljanje vseh glavnih krmilnih funkcij regalnih viličarjev serije 1120. Z dlanjo je mogoče upravljati premik naprej in nazaj ter dviganje in spuščanje v vse smeri. Zaradi intuitivne razporeditve se lahko voznik v celoti posveti tovoru in s tem poveča pretovorjene količine. Vgrajeni funkciji sredinske poravnave pomikala in premika vilic v vodoravni položaj sta edinstveni. Obe lahko nadzorujete z majhnima kolescema ter najmanjšimi premiki kazalca in sredinca. To olajša pretovarjanje, saj je vilice pred natovarjanjem ali raztovarjanjem mogoče poravnati. To pomeni, da ima upravljavec za popravke na voljo največjo razdaljo za prilagajanje vilic v vse smeri. Večnamenska ročica je na voljo v dveh izvedbah: s krmiljenjem smeri vožnje in brez. Zasnovana je tudi za uporabo v hladilnicah pri temperaturah do –30 °C.

 • Vse glavne krmilne funkcije v eni enoti
 • Vgrajeni funkciji sredinske poravnave pomikala in premika vilic v vodoravni položaj
 • Zasnova za uporabo v hladilnicah

Sodelavec odlaga blago v viličar podjetja Linde Material Handling

Varnost

Pri neprekinjenem prevažanju in skladanju je zelo verjetno, da se voznik utrudi. Linde z novo večnamensko ročico preprečuje tovrstno utrujenost, saj zaradi ergonomske oblike sprosti in razbremeni voznika. Palete lahko brez napora prevažate in skladate zgolj s konicami prstov in zelo majhnimi gibi. Podlaket udobno počiva na naslonu za roko, kar zagotavlja nujen počitek med zahtevnimi postopki pretovarjanja. Na ta način krmiljenje prispeva k natančnemu, varnemu manevriranju in pomaga preprečevati nesreče.

 • Neutrujajoče delo s pomočjo ergonomske oblike
 • Krmiljenje brez napora
 • Varno delo z razbremenitvijo voznika

Sodelavec upravlja večnamensko ročico v viličarju podjetja Linde Material Handling

Natančnost

Ker podlaket počiva na naslonu za roke, voznik vse krmilne gibe izvaja iz zapestja in ne obremenjuje podlakti. Zato je premikanje palet z milimetrsko natančnostjo preprosto tudi na velikih višinah, in to brez gledanja v krmilno ročico. Zasnova upravljanja je tako intuitivna, da ni treba preverjati, ali je roka v pravilnem položaju.

 • Naslon za roke za mirne, natančne gibe
 • Osredotočenost na tovor za delo z milimetrsko natančnostjo

Sodelavec je položil dlan na večnamensko ročico podjetja Linde Material Handling

Video o večnamenski ročici podjetja Linde Material Handling

Pregled prednosti večnamenske ročice Linde

Ergonomija

Večnamenska ročica Linde je oblikovno prilagojena človeški dlani in omogoča udobno delo.

Produktivnost

Intuitivna dostopnost vseh glavnih funkcij v eni krmilni enoti pomaga povečati zmogljivost pretovarjanja.

Varnost

Preprosti, majhni krmilni gibi v udobni telesni drži preprečujejo utrujenost in nesreče.

Natančnost

Večnamenska ročica Linde se odzove na najmanjše krmilne gibe s konicami prstov in omogoča pretovarjanje z milimetrsko natančnostjo.

Dodatne funkcije

RPS podjetja Linde Material Handling

Rack Protection Sensor (RPS)

Pri pretovarjanju blaga na visokih regalnih policah je med paleto in voznikom več metrov. Če se voznik osredotoči na tovor, obstaja nevarnost trka z regalom. Te poškodbe preprečuje Linde RPS (tipalo za zaščito regalov), ki samodejno zavira regalni viličar. Asistenčni sistem meri razdaljo do regala v polmeru pet metrov in ustavi viličar pri hitrosti do 5 km/h. RPS vozniku pomaga pri težkih manevrih natovarjanja v ozkih prostorih na velikih dvižnih višinah ter prispeva k bolj varni in učinkoviti vožnji. Hkrati prihrani stroške zaradi poškodovanih varnostnih sistemov na regalih in zamenjave poškodovanih skladiščnih sistemov. Linde RPS je mogoče vgraditi tudi v starejše modele.

Zeleno osvetljene vilice viličarja podjetja Linde Material Handling

Zeleno osvetljene vilice

Na voljo je izbirni asistenčni sistem, ki zeleno osvetli vilice, kar vozniku omogoči, da lahko vilice natančno namesti na pravo višino. Zeleno osvetljene vilice zagotavljajo optimalno vidljivost vilic, še zlasti v temnejših hodnikih. Ta vizualna pomoč poveča varnost in prispeva k večji zmogljivosti pretovarjanja.

Zaslon sistema Linde Vision prikazuje sliko nameščenih kamer

Sistem Linde Vision

Za optimizacijo pogosto težavnega pregleda nad paletami v visokih hodnikih je viličarje R10–R25 serije 1120 mogoče opremiti tudi s sistemom Linde Vision. Videosistem prenaša dve sliki, ki ju zajemata kameri na dvižnem teleskopu in strehi, da lahko voznik brez težav sledi paleti, tudi če so regali visoki. Še posebej natančen pregled zagotavlja edinstven položaj kamere na dvižnem teleskopu pod vilicami, ki omogoča pregled nad vilicami in paleto.