Vrtljivo voznikovo delovno mesto in vrtljiva kabina

Pravilen obrat pri velikih obremenitvah
Vrtljivo voznikovo delovno mesto podjetja Linde

Vozniki viličarjev so izpostavljeni velikim fizičnim obremenitvam. To še posebej velja pri transportu večjih, nerodnih bremen. Takšna bremena omejijo pogled, zato jih je treba prevažati vzvratno. Voznik obrne zgornji del telesa v smeri vožnje, da lahko zagotovi varen prevoz. Takšna drža pa škoduje hrbtenici. Posledice so pogosto utrujenost, bolečine in izostanki z dela.

Vseeno pa ni potrebno, da se prost pogled in ergonomsko delovno mesto medsebojno izključujeta. Z vrtljivim voznikovim delovnim mestom za viličarje serij V in E podjetja Linde ali z vrtljivo kabino za težje viličarje pa se ne vrti več voznik, temveč njegovo delovno mesto. To izboljša pogled na tovor ali smer vožnje in razbremeni voznikov mišično-skeletni sistem. Zmanjšajo se izostanki z dela in morebitne napake zaradi utrujenosti. Za upravljavca to pomeni večjo zmogljivosti pretovarjanja.

Video vrtljivega voznikovega delovnega mesta podjetja Linde Material Handling

Pregled prednosti

  • Prost pogled pri prevozu večjih, nepreglednih bremen
  • Manjša fizična obremenitev voznika
  • Manj izostankov z dela zaradi bolezni in posledično večja produktivnost
  • Manjša verjetnost napak zaradi utrujenosti ali obremenitve
  • Preprostejše upravljanje za hitrejše usposabljanje in varno rokovanje
  • Robustna konstrukcija za daljšo življenjsko dobo viličarja in minimalne stroške vzdrževanja
  • Na voljo za veliko modelov viličarjev, tudi kot rešitev za naknadno vgradnjo

Varnost

Preprečevanje nesreč z utemeljitvijo

Velika bremena v logistiki povečajo možnost nesreče, ker občutno omejijo pogled voznika viličarja. Sicer so na voljo pripomočki, kot so ogledala in kamere, ki pa ne izpolnjujejo varnostnih zahtev. Nemški predpis za upravljanje vozil za talni transport v takih primerih predpisuje vzvratno vožnjo. Predpis hkrati svetuje izogibanje pogosti vzvratni vožnji, ker ta lahko povzroči prekomerno obremenitev voznikove hrbtenice. Glede na naravo dela pa mora voznik pogosto voziti vzvratno.

Vzvratna vožnja z vrtljivim voznikovim delovnim mestom podjetja Linde

Vrtljivo voznikovo delovno mesto podjetja Linde je lahko rešitev za to situacijo: voznik pri vzvratni vožnji celotno upravljalno napravo, vključno s krmilnim drogom, pedali in naslonom za roke, obrne za 90 stopinj. Voznik sedi pravokotno na vozno pot – kot pri viličarju s pomičnimi vilicami – in ima pregled nad celotno vozno potjo. To zagotavlja izboljšan pogled in manj utrujenosti – na kratko: za večjo varnost med delovanjem.

Ergonomija

Včasih sem imel vedno težave z vratno hrbtenico, ker sem moral vsak dan šest ur voziti vzvratno. Vrtljivo voznikovo delovno mesto mi zdaj omogoča popoln pregled nad vozno potjo in bremenom.

Marywam Ahmed, voznik viličarja pri podjetju Solvay Fluor GmbH v Bad Wimpfnu

Dokazljivo manjša fizična obremenitev

Izpad dela zaradi zdravstvenih razlogov je pomembna poslovna tema. Po statističnih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zaradi bolečin v hrbtu trpi 60–70 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva v industrializiranih državah. Vozniki viličarjev zaradi pogoste nepravilne drže brez dvoma sodijo v to problematično skupino.
Meritev nemške zveze za trgovino in distribucijo blaga (BGHW) je pokazala, da vrtljivo voznikovo delovno mesto koncerna Linde zmanjša fizično obremenitev voznika za približno 60 odstotkov in s tem znatno zmanjša tveganje za zdravje.

Primerjava zasuka hrbta

Druga meritev je pokazala, da delež delovnega časa, ki ga vozniki preživijo na nepremičnem sedežu s preveč zasukanim hrbtom, v povprečju znaša 43 odstotkov. Če vozniki sedijo na vrtljivem voznikovem delovnem mestu, se obračanje telesa zmanjša na zgolj osem odstotkov.

Razpoložljivost

Vrtljivo voznikovo delovno mesto podjetja Linde

Vsestransko razpoložljiv

Skupaj s sistemskim partnerjem NEUMAIER Industry je koncern Linde razvil vrtljivo voznikovo delovno mesto za viličarje serij E in V ter vrtljivo kabino za težje viličarje. Vrtljivo voznikovo delovno mesto je na voljo v številnih različicah, za različno velike voznike in različne modele viličarjev. Na izbiro so tudi različni tipi sedežev. Poleg tega je robustno konstrukcijo mogoče naknadno vgraditi pri številnih serijah viličarjev podjetja Linde, proizvedenih od leta 2009 dalje. Vse modele težjih viličarjev je mogoče opremiti z vrtljivo kabino, ki je na voljo prek trgovske mreže Linde. Pri trgovcih je mogoča tudi naknadna vgradnja opreme v vozila.

Več informacij o tehničnih podrobnostih vrtljivega voznikovega delovnega mesta in vrtljive kabine je na voljo v brošuri koncerna Linde »Varno in ergonomsko učinkovito delo« (Mit Sicherheit ergonomischer und effektiver arbeiten).

Brošura Vrtljivo voznikovo delovno mesto