Ergonomija

Harmonija človeka in tehnike
Čelni viličar Linde z motorjem z notranjim zgorevanjem med obratovanjem

Ergonomija kot vodilno načelo

Ergonomsko oblikovanje viličarjev in skladiščne tehnike ima pri podjetju Linde Material Handling dolgo tradicijo. Temeljni kamen je bil postavljen z razvojem hidrostatičnega pogona pred več kot 50 leti. Tehnologija omogoča edinstveno natančno krmiljenje in vozniku olajša delo. Medtem so se na podlagi zahtev upravljavcev pojavile številne novosti, ki zmanjšajo obremenjenost voznikov in zagotavljajo več udobja in boljšo varnost. Vodilno načelo ergonomije je pri podjetju Linde oblikovalo tudi razvoj na drugih področjih, ne zgolj pri viličarjih. Naj gre za varnostne naprave, programsko opremo za upravljanje voznega parka ali storitvene koncepte – vse je usmerjeno v popolno sodelovanje ljudi in tehnologije.

Učinkovita zaščita voznikov in upravljavcev

Hidrostatični pogon Linde

Hidrostatični pogon Linde skrbi za zelo mirno pretovarjanje

Vozniki in upravljavci viličarjev ter skladiščne tehnike so pri vsakodnevnem delu izpostavljeni najrazličnejšim mehanskim vibracijam. Strokovni termin za to je vibracije, ki se prenašajo na voznika. Zajema vibracije, sunke ali udarce, ki so prisotni med delom. Tudi če posamezne vibracije komaj čutimo, pa njihov seštevek močno obremeni zaposlene. Linde Material Handling zato že več kot 20 let intenzivno raziskuje in razvija tehnologije za učinkovito zaščito upravljavca pred temi vplivi. In to uspešno: izdelki Linde niso zgolj pod zakonsko predpisanimi mejnimi vrednostmi. Tudi v primerjavi s konkurenco se na neodvisnih testih viličarji Linde redno najbolj odrežejo.

Voznikovo delovno mesto v viličarju Linde

Zelo ergonomsko – voznikovo delovno mesto v viličarju Linde

Poleg hidrostatičnega pogona, ki – med drugim – skrbi za še posebej nežno pospeševanje in zaviranje, voznika ščiti predvsem sistematično ločevanje posameznih sklopov. Ergonomska oblika voznikovega delovnega mesta je tako ključ do varnega, udobnega in učinkovitega dela. Ker je obremenitev voznika majhna, se zmanjša možnost nesreč in odsotnosti zaradi bolezni, poveča pa se učinkovitost.


Natančno krmiljenje z občutkom

Zahvaljujoč patentiranemu dvopedalnemu krmiljenju je viličarje Linde mogoče upravljati zelo natančno in z občutkom. Tehnična osnova za to je hidrostatični pogon, s pomočjo katerega se sila prenaša neposredno na motorje na pogonskih kolesih. Desni pedal se uporablja za vožnjo naprej, levi pa za vožnjo nazaj. Pogon je brezstopenjski.

Dvopedalno krmiljenje viličarjev Linde

Dvopedalno krmiljenje skrbi za optimalne delovne rezultate.

Maksimalni pospešek je samodejno reguliran. Takoj ko voznik stopalo umakne s pedala, se viličar ustavi. Zavora ni potrebna. Ker sta obe stopali voznika ves čas na pedalih, voznik nenehno prejema neposredne povratne informacije o premikanju viličarja – to mu dobesedno pride v kri.


Popolno delovno mesto

Pri viličarjih in skladiščni tehniki Linde Material Handling sta človek in stroj eno. Pri vseh tipih viličarjev so vsi upravljalni elementi razporejeni tako, da jih uporabnik zlahka doseže. Voznikovo delovno mesto je glede na model optimizirano za ustrezen namen ali pa ga je temu mogoče prilagoditi. Primer sta nova nizkodvižna viličarja s stojiščem za voznika Linde T 20/T 25 SP. Zahvaljujoč tehnologiji Linde e-Driver, ju je mogoče udobno upravljati z eno roko. Voznik stoji sproščeno pod kotom 45° glede na smer vožnje in ima optimalen pregled nad potjo in tovorom v vse smeri.

Voznikovo delovno mesto v viličarju Linde

Edinstveno na svetu – vrtljivo voznikovo delovno mesto podjetja Linde

Edinstvena prodajna prednost viličarjev Linde jevrtljivo voznikovo delovno mesto. Vozniku omogoča neoviran pogled tudi pri vzvratni vožnji brez pretiranega sukanja glave in hrbta. Za še več udobja pri upravljanju skrbi sistem Linde Load Control. Z dvema krmilnima ročicama, ki sta vgrajeni v naslon za roke, lahko voznik preprosto in natančno krmili delovno ter pomožno hidravliko viličarja.


Uporabniško usmerjeno oblikovanje kot vodilno načelo

Ergonomska oblika vozil za talni transport in voznikovih delovnih mest bo tudi v prihodnje ostala osrednji element filozofije podjetja Linde. Vendar pa v enaki meri, kot se spreminjajo vmesniki medsebojne interakcije človeka in stroja zaradi vse večje digitalizacije, postaja središče pozornosti uporabniško usmerjeno oblikovanje celotnega delovnega okolja. Naloge segajo od oblikovanja uporabniških vmesnikov asistenčnih sistemov, rešitev za krmiljenje in programskih rešitev do uporabe mobilne informacijske tehnologije za podporo voznikom ter upravljavcem voznih parkov.

Upravljavski vmesnik programske opreme za upravljanje voznega parka connect:

Uporabniški vmesnik programske opreme za upravljanje voznega parka connect: