Funkcija polavtonomne vožnje komisionirnih viličarjev N20 in N20 C

Avtomatsko učinkovitejši
N20 s funkcijo SA podjetja Linde Material Handling v skladišču

Digitalne procesne in dobavne verige ter naraščajoča individualizacija izdelkov zahtevajo večjo avtomatizacijo intralogističnih postopkov. Horizontalno komisioniranje je odlična možnost za optimizacijo v skladiščih trgovskih verig, ponudnikih logističnih storitev, supermarketih in drogerijah. Postopek komisioniranja sestavljata predvsem hoja in ročno prevzemanje in odlaganje blaga. S pomočjo funkcije polavtonomne vožnje komisionirnih viličarjev Linde N20 SA in N20 C SA (semi-automated) postanejo ti koraki precej učinkovitejši. To močno izboljša produktivnost in zmogljivost pretovarjanja v skladišču.

Boljša zmogljivost na vsakem koraku

Vozila za talni transport imajo kot vmesnik za zaposlene osrednjo vlogo pri optimizaciji komisioniranja. Gre za eno najbolj napornih in najzahtevnejših nalog v skladišču, katere 30–45 odstotkov predstavlja hoja, 30–45 odstotkov pa ročno prevzemanje in odlaganje blaga. Vse skupaj pa je mogoče optimizirati s pomočjo avtomatizacije.


Tu nastopijo polavtonomni načini vožnje komisionirnih viličarjev N20 SA in N20 C SA: močno zmanjšajo količino hoje ter vstopanja in izstopanja iz viličarja, kar neposredno vpliva na zmogljivost pretovarjanja in produktivnost v skladišču. Vsak korak, ki se mu zaposleni izogne, poveča njegovo uspešnost in hitrost komisioniranja. Preskusi z različnimi metodami so pokazali približno 20 odstotkov boljši rezultat pri uporabi polavtonomnih komisionirnih viličarjev Linde v primerjavi z ročnim komisioniranjem. Ena večjih prednosti avtomatizacije: viličarje je mogoče brez težav vključiti v strankine komisionirne postopke, kar zaposlenim omogoča, da ohranijo svojo običajno komisionirno rutino, vendar je ta bistveno hitrejša in varnejša.

N20 C SA podjetja Linde Material Handling

Učinkovitejše komisioniranje

Linde je izvedel preskus učinkovitosti treh običajnih postopkov komisioniranja, da bi dokazal visok optimizacijski potencial. Rezultat: v primerjavi s povsem ročnim komisioniranjem je učinkovitost večja za približno 20 odstotkov.

Spremlja in vozi spredaj

Funkcija SA ponuja dva načina za najpogostejše komisionirne postopke: eden najpogostejših postopkov v visokoregalnih skladiščih je komisioniranje na eni strani regala, pri čemer ima pot zaposlenega skozi hodnik obliko črke U. Za to je idealen način »Walk-with-me«. V tem načinu vožnje viličar sledi poti upravljavca. Če se upravljavec ustavi, se ustavi tudi viličar. Če upravljavec nadaljuje hojo, vozilo nadaljuje vožnjo. Voznik lahko ostane pri regalu in prevzame blago – nenehna pot do voznikove ploščadi in nazaj do zadnjega dela vilic ni več potrebna. Zaposleni sproži nadaljevanje vožnje tako, da gre mimo določene točke. Tako imenovano »navidezno steno« je mogoče nastaviti z daljinskim upravljalnikom.

Za manjša skladišča je primeren »neprekinjeni« način, pri katerem viličar vozi po sredini hodnika, zaposleni pa blago nalaga z obeh strani. Njegova pot med obema regaloma je v obliki črke Z, pri tem pa prevzema in odlaga blago. Upravljavec lahko izkoristi funkcijo Stop & Go, s katero viličar pošlje naprej, sam pa ostane na strani z vilicami, kar skrajša prehojeno razdaljo. Po potrebi pa lahko voznik viličar preprosto vozi sam.

Varnost na najvišji ravni

Da polavtonomna vožnja ne bi predstavljala varnostnega tveganja, imajo viličarji na sprednji strani nameščen visokozmogljiv varnostni čitalnik. Ta čitalnik zazna tako ljudi kot druge viličarje in celo ovire, ki se nenadoma pojavijo pred viličarjem. Na ta način prepreči trke in nesreče. Pozicioniranje upravljavca je mogoče s centimetrsko natančnostjo prek daljinskega upravljalnika, ki uporablja ultraširokopasovno tehnologijo za komunikacijo z viličarjem prek štirih, na viličarju nameščenih anten. Polavtonomni način vožnje prav tako zmanjša število napak in nesreč, ker zmanjša nevarnost poškodb zaradi nenehnega vstopanja in izstopanja iz viličarja. Posebna zaščita na sprednjem odbijaču preprečuje, da bi se stopala upravljavca znašla pod vozilom. Več luči, nameščenih na drogu, z različnimi barvami kaže trenutni način vožnje. Svetijo tudi, ko je viličar v polavtonomnem načinu in opozarjajo, če daljinski upravljalnik ni povezan z vozilom. Da je delovno okolje za upravljavca varno in udobno, viličar samodejno vzdržuje razdaljo najmanj 50 centimetrov do regala in se ustavi na koncu hodnika, da ne trči v druge viličarje na glavnih transportnih poteh v skladišču.

Varnostni čitalnik

Viličarji, ki so na voljo s funkcijo SA

Komisionirni viličar N20–N25

Nizkodvižni komisionirni viličarji N20 B, N20–N25 in N20–N25 HP podjetja Linde Material Handling s svojo edinstveno zasnovo z baterijo med voznikovim mestom in vilicami zagotavljajo visokoučinkovito in varno komisioniranje: z dolžino vilic do 2400 mm lahko prevažajo različne vrste tovora s težo do 2500 kg.

Več informacij

Komisionirni viličar N20–N25 C

Zaradi visoke nosilnosti in dinamičnih značilnosti upravljanja so nizkodvižni komisionirni viličarji N20–N25 C podjetja Linde Material Handling pravi vsestranski talenti v skladišču. Njihove dolge vilice omogočajo istočasno nalaganje do treh palet ali štirih vozičkov s skupno nosilnostjo do 2000 ali 2500 kilogramov.

Več informacij

Komisionirni viličar N20 C D

Komisionirni viličar z dvojnim dvigom N20 C D je idealna rešitev za učinkovito komisioniranje in varen transport blaga, občutljivega na pritisk. Viličar lahko ločeno prevzame dve paleti in ju transportira eno nad drugo, kar prihrani prostor. Zaradi kompaktne zasnove je N20 C D idealen za ozke hodnike, tudi če tovor dosega nosilnost viličarja, ki znaša 2.000 kilogramov.

Več informacij

Komisionirni viličar N20 C LoL

Komisionirni viličar N20 C LoL z dolgimi kraki vilic in dodatnimi dvižnimi vilicami omogoča nakladanje dveh palet v enem ciklu komisioniranja. Paleti je mogoče ločeno dvigniti na udobno delovno višino in ju naložiti eno za drugo – na ta način N20 C LoL poskrbi za hitro in ergonomično komisioniranje.

Več informacij

Komisionirni viličar N20 C L

Komisionirni viličar N20 C L na več načinov poenostavi postopek komisioniranja z eno paleto: N20 C L z 2,2 kW dvižnim motorjem omogoča ergonomsko komisioniranje na višini upravljavca. Hitrost viličarja brez tovora je do 12 km/h. Z maksimalno nosilnostjo 1,2 tone pospeši do 9 km/h ter v zavojih samodejno zavira.

Več informacij

Pregled prednosti polavtonomnih komisionirnih viličarjev

Varnost

Visokozmogljiv varnostni čitalnik in druge varnostne funkcije zmanjšajo nevarnost nesreč in poškodb v avtonomnem načinu.

Zmogljivost

Polavtonomna načina vožnje izboljšata učinkovitost komisioniranja.

Integracija

Funkcijo polavtonomne vožnje komisionirnih viličarjev N20 SA in N20 C SA je mogoče brez težav integrirati v obstoječe postopke.

Stroškovna učinkovitost

Zaradi učinkovitejšega komisioniranja in večje zmogljivosti pretovarjanja se investicija v novo funkcijo povrne v zelo kratkem času.